Tillfället som gjorde tjuven

Här om dagen när jag klev på bussen hände en grej som fick mig att reflektera lite kring det här med att många verkar så himla förvånade när man berättar om hur mycket sexism man som kvinna utsätts för eftersom de själva aldrig ser det riktigt och kan inte ta in när man dessutom berättar vilka som varit sexistiska. ”Inte haaan”gormas det.

Låt mig måla upp bilden från busspåstigningen. Jag kommer med barnvagn och går förbi en exceptionellt lång kö av människor som väntar på samma buss, eftersom att jag har vagnen med mig går jag ju inte på fram utan i mitten och kan således ignorera kön. Efter mig kommer tre tjejer i tonåren med ett ickesvenskt utseende. Rätt högljudda som ju av erfarenhet i princip alla tonåringar i grupp är. De ignorerade också kön, ställde sig helt sonika framför personen som stod först. Bussen kommer, de kliver på och sätter sig i den första fyran av säten som brukar vara reserverad för folk som är till åren, gravida eller har något specialbehov av något slag, även fast resten av bussens säten står till deras förfogande.

Visst kan man tycka att det är lite störigt tonårsbeteende. Herregud, jag med mina ynka 32 år kommer oftare och oftare på mig själv med att rynka på näsan och sucka mentalt (okej ibland ljudligt) åt dagens ungdom som om jag vore någon himla tant från öfvre Östermalm. Men. Vad jag inte gör, och som tyvärr inte heller förvånade mig att andra gjorde även fast det gjorde mig ledsen, var att tänka att detta extremt tonårstypiska beteende hade något som helst med etnicitet att göra. Flera på bussen verkade uppröras av detta beteendet så.till.den.grad att de tyst (inte så tyst) spekulerade i vad ”sådana” får och inte får lära sig hemifrån, det är väl annorlunda reglar osv. ”Sånadär” är ett ord som förekom på ett sätt som det annars inte gör. Där och då, i situationen som inte var helt socialt accepterad kanske, hittade rasismen en kryphål. Precis på det här sättet hittar också kvinnohat och sexism fram. När folk inte gör som de anses vara ämnade att göra. När personer med ickesvenskt utseende bryter en social regel, då kommer dömandet fram. När kvinnor inte håller sig inom den snäva kvinnorollen, då kryper sexismen fram som ett himla monster from within.

Och det är helt vanligt folk det här. Rasisterna och sexisterna är inte nödvändigtvis bara stereotyper själva. Det är förmodligen inte deras första och största grej de identifierar sig själva som. Tvärt om, jag tror att de flesta med rasistiska eller sexistiska värderingar och åsikter inte själva skulle säga att de har det. Men i vissa situationer kryper det fram.

Jag vet inte hur många gånger jag hört både män och kvinnor prata nedsättande om kvinnor som legat med ”för många”, tagit ”för mycket” plats, klätt sig ”för vulgärt” osv osv. Tillfället gör rasisten och sexisten oftast. Det gör inte att det är mindre illa. Jag tror att vi måste reagera på de här kommentarerna också för det är bland annat genom dessa som det normaliseras och gränsen för vad som är accepterat flyttas fram ju mer sånt här som får förekomma. Jag blev så ställd att jag liksom inte visste vad jag skulle säga riktigt. Vilket jag givetvis får ångra nu, för att vara tyst är att godkänna beteenden som är kränkande. Tills nästa gång ska jag ha tänkt ut något vettigt. Förmodligen blir det bara den gamla goden ”Vad menar du med det du sa?” Och sedan låta personen gräva sin egen pinsamhetsgrav. Let the idiot talk är ett starkt kort om man inte orkar eller har tid att läxa upp i stunden, och rusta sig för svaret själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s