Skäms på er Canon!

Jag är sedan många år tillbaka fotointresserad, praktiserandet går definitivt i perioder men återkommer alltid. Och nu när jag fick barn så fick jag en fotokurs av min kille i slice-present (snittversionen av push-present). Pga detta satt jag nu och kollade lite i kameramanualen och tänkte att jag skulle fräscha upp mina skills så jag får koll på vad jag vill gå för kurs.

Detta låter ju som en astrevlig aktivitet, barnet sover, svingott kaffe, klyschig egentid som kan ägnas åt det nämnda intresset. Men då, sexismen strikes again. Aldrig, ALDRIG, är man fri från det. Så vad kan möjligen ha hänt i köket, när jag är själv med kamera och manual? Titta så oskyldigt osexistisk den ser ut liksom:

IMG_5269.JPG

På sidan 64 däremot. Låt mig citera hur Canon väljer att beskriva en bildstilseffekt med för ord:

”Porträtt. För fina hudtoner. Bilden ser mjukare ut. Effektfull för närbilder på kvinnor eller barn.”

Alltså. Jag bara excuse you! Vilka är ni att bestämma vad för motiv som passar att porträtteras som mjukt? Min känsla över det här:

Och min tes om att kvinnor infantiliseras bara stärks ju. Direkt känner jag att jag aldrig vill använda den inställningen, i ren protest. Det hjälper ju ingen i och för sig, men jag kanske bara ska fota män och öl med den. Och bilar. Och gropar och grus. Verktyg kanske.

Nä fy fan. Nu har ju manualen några år på nacken så den kanske är extremt könsneutral nu för tiden och beskriver utan att ge puckade exempel. Så om någon har någon manual någonstans i sina gömmor från Canon så kan man ju ta sig en titt och återkomma med om problemet är utspritt eller om det bara var en liten miss i just den här upplagan.

Så, jag får kanske ta och höra av mig till Canon och bara ”Hej hej, it´s me, ni kommer älska mig jag vill hjälpa er att inte framstå som sexistiska idioter i onödan. Fakturan för mitt jämställdhetskonsultande kommer på posten om ett tag.”

Nu ska jag läsa vidare och se om jag hittar någon inställning som kan lägga ett feministiskt filter på världen.

 

Annonser

6 thoughts on “Skäms på er Canon!

 1. I Canon 7D mark II (från 2014) så är formuleringen ändrad till:
  ”Porträtt – För fina hudtoner. Bilden ser mjukare ut. Lämpar sig för porträtt i närbild.”

  Gilla

 2. Fotolektioner för kvinnor finns det en bok i Japan som heter. Angående din kamerainställning porträtt behöver du aldrig använda den. Vrid bara över till Av och största bländare så är du i hamn.

  Gilla

 3. Usch vilken unken kvinnosyn de har på Canon.

  De har ingen aaaning om vad deras produkter används till och vad folk tar för bilder.

  Förbjud alla manualer på svenska som inte är genuscertifierade. Nu!

  Något måste göras. Konsumenter kommer inte bojkotta deras produkter.

  Men visst blir det fina selfies och familjefoton.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s