Kacklar kvinnor?

Alltså det finns en person i mitt kontaktnät på facebook som när hon träffar sina kompisar, kvinnor då, kallar pratandet för skvaller. Nu är inte hon den enda som skriver så och enligt mig då förminskar. Jag har haft kollegor som refererat sitt diskuterande, kvinnor emellan, som kackel. Vad.Är.Grejen?! Jag kan för mitt liv inte förstå varför man gör såhär mot sig själv, och då även i förlängningen andra kvinnor. Att kalla kvinnoprat för skvaller och kackel är man ju en del av problemet med att det som kvinnor säger inte tas på lika stort allvar som män. Dessutom kan det bli så att män tycker att det legitimerar att även de anävnder den beskrivningen för kvinnor som pratar.

Rent intellektuellt kan jag förstå att detta är ett fall av internaliserat kvinnohat, att man ser på sig själv med en patriarkal blick och alltså beskriver sina handlingar som kvinna på ett förminskande sätt som en bullrig man skulle gjort, men. Just det här fenomenet är så tydligt dåligt att jag tycker att alla, kvinnor som män och alla där emellan borde skämmas av bara tanken på att rubricera det på det här sättet. HUR kan man INTE tycka att det känns fel? Okej om man de facto skvallrar, eller kackar som kanske är lite mer ovanligt. Men de här orden används till alla möjliga situationer när kvinnor pratar med varandra.

Nej, skärpning alla. Så här vill vi ju inte ses:

 

Annonser

2 thoughts on “Kacklar kvinnor?

  1. Vad jag lärt mig från att jobba med män och gubbar är att de är minst lika skvallriga som kvinnor, men det låter inte lika mycket som kackel eftersom de har ett lägre tonläge.
    Håller helt med om att vissa uttryck är helt klart förminskande och något vi inte behöver.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s