Nollprestationer

 

Det finns situationer där folk (läs: män) verkar ha en förväntan på hyllningskör efter en kommentar men där jag bara är tyst för att jag inte fattat att det ens var något att uppmärksamma. För mig är det inget konstigt att jag inte har reagerat med applåder eller ens ett imponerat leende.

Jag hade liksom inte reflekterat över att det fanns en förväntan på någon annan reaktion än den jag hade. Men det fanns det. I de här situationerna så dyker det upp typiskt bra tillfällen för vissa män som inte riktigt tänkt klart eller vad man ska säga att slänga in en kommentar som de tror kastar ljus på vilka underbara, fantastiskt moderna män de är, inte som de andra neandertalarursäkterna till karslokar som vi annars möter, en möjlighet att differentiera sig som toppenkillar helt enkelt. Den här kommentaren som slängs in i samtalet är dessvärre oftast något som faktiskt inte alls vittnar om deras förträfflighet utöver det vanliga. Men det kanske bara är jag (och andra feminister visserligen) som också har samma förväntningar på män som andra kön Det är klart att de får positiva reaktioner från andra oupplysta men jag har kommit fram till att de som blir imponerade då inte kan ha några större förväntningar på män generellt, annars blir man liksom inte impad.

Låt mig ge några exempel på vilken typ av kommentarer det är jag snackar om:

”Jag har aldrig slagit en kvinna”/ ”Jag har aldrig tafsat på någon”

”Jag ser inte kön”/ ”Jag HAR anställt en kvinna som chef”/ ”Jag gav en kvinna mer i löneökning än en man” (ofta är svaret när man frågar vidare om kvinnorna på samma roll som männen tjänar lika mycket: nej) / ”Jag tycker att kvinnor och män borde tjäna lika mycket för lika arbete”

”Jag var pappaledig”

Om man är man och råkade säga någon sån här grej så tycker jag att man gör bäst i att 1. Uppmärksamma att det var av gammal vana och inte för att man tycker att självklarheter behöver belysas som några himla hjälteprestationer. 2. Lägger till att du givetvis jobbar på att lära om dig enligt mer sunda värderingar där förväntningar på beteenden inte är baserade på kön.

Om du är någon, oavsett kön, som har oturen att höra något av ovan nämnda olycksfall, keep doing the resting-bitch-face.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s