De stackars bankmännen.

Jag jobbar ju inte för tillfället på mitt ordinarie jobb pga den korta personen som flyttat hem till oss och ju behöver heldygnsservice i form av mig- allt-i-allo-mat-städ-spa-massör-allmän-till-hennes-tjänst-figuren-som-dagligdags-benämns-som-förälder.

Men, detta lilla faktum hindrar ju inte mig från att logga in och kolla läget på företagets interna sida lite då och då.

Idag var en sådan dag, och tänk er att man på förstasidan möts av ett litet utbud av artiklar man sedan efter tycke och smak kan klicka sig in på för att läsa vidare. Idag på andra plats ser jag den här lockande rubriken ”Lönesamtalen 2016, jämställdhet och kvalitet i fokus”. Ni förstår ju att jag i dessa tider när det råder torka på jämställdhetsfiaskon på jobbfronten eftersom jag inte jobbar, som den här bloggen ju till stor del avhandlar, hoppar till bara jack-fucking-pott!

Innan jag klickar in på den hinner jag tänka att det ju antingen är toppennyheter eller så får man i vanlig ordning plocka fram skämskudden och sedan en stor klyschig bunke med glass man sedan får gråt-äta. Tyvärr var det det sistnämnda. Personalchefen uttalar sig om nyss nämna tema för årets lönesamtal. Flosklerna duggar tätt. ”Har blivit bättre, men finns mer att göra”, ”Vi har arbetat bra med detta och utfallen de senaste åren bla bla bla”. Sen. Sen ni mina vänner känner personen som blir intervjuad i ämnet att en liten försäkran till de potentiellt kränkta nästintill oavlönade bankmännen (det vet ju alla att bankanställda- speciellt männen, knappt får någon lön alls och de får vända på varenda krona varje dag och bo i små egenbyggda kojjor och leta mat i soptunnor) är på sin plats. Låt mig citera:

Det innebär inte att vi ska missgynna män, men vi ska säkerställa att vi stänger de lönegap som byggts upp under många år.”

För den oinvigde kanske meningen ter sig rätt oskyldig och nästan snäll, men alltså helt ärligt- detta säger man ju inte om man inte tror att det finns en rädsla för att någon ska tro att detta ska hända och då reagera negativt på den risken. Man säger ju inte ”Det innebär inte att vi kommer börja betala lön i form av den oerhört moderna rikskupongen”, detta för att ingen förmodligen tror att det fins en överhängande risk för det. Man väljer också att lugna männen (för jag kan lova och betta min vänstra arm på att det inte är mina kvinnokollegor som oroar sig nätterna långa för att männen som tjänar mer ska missgynnas) istället för gruppen som sedan urminnes tider faktiskt missgynnats, på riktigt. Fattar ni det sjuka i det? Vidare kan vi ta en titt på ordvalet- missgynna. En snabb googling och jag hittar dessa förslag på synonymer: Behandla orättvist, diskriminera, försumma, åsidosätta.

Alltså, pardon my french- men vad i helvete? Det är ju inte ord som jag skulle koppla ihop med bankmän först och främst. Det är nog inte så många andra som heller ser att det är ett samhällsproblem att bankmän just behandlas orättvist och diskrimineras i varken lönefrågor eller annat heller för den delen.

Ändå ska denna försäkran lämnas. Jag har skrivit om det tidigare men det tål att sägas igen: Att inte längre vara privilegierad är inte att diskrimineras. Och nu är det inte ens så att deras manstillägg slutar landa på lönekontot, nej det man säger sig försöka åstadkomma är att manstillägget ges till alla. Så att det bara blir lön liksom, lika oavsett kön.

Sen var det massa bra i artikeln också, som att man ska se över om grupper på banken där kvinnor är överrepresenterade får lägre lön, så det inte bara är lika lön för lika arbete- finns inte män på en avdelning så syns ju inte den orättvisa lönen ju. Det är ju toppen, om man inte bara tittar då utan agerar på det.

Sedan måste jag bara dela med mig av ett sista citat från artikeln: ”Men även medarbetaren har ett ansvar för att ha realistiska förväntningar och komma med relevanta förklaringar till sina önskemål”. Man bara den här känslan all over again för kvinnor:

tumblr_inline_mvlxp5rI9c1snsuem.gif

Men när dom ändå frågar så är väl det korta svaret: Manslön och diffen sedan anställningsstarten retroaktivt tack.

Och arbetsgivaren bara:

tumblr_inline_mtg5f4TdrY1snsuem.gif

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s