Vad tycker du?

Några som läst här från tidernas begynnelse (ok inte så långt tillbaka men ett tag) vet att jag läste en bok som heter ”Nice girls still don´t get the corner office (unconscious mistakes women make that sabotage their careers)” av Lois P. Frankel. En helt okej bok som på ett aningen amerikanskt lite konservativt vis går igenom i typ ett listformat vad kvinnor själva gör fel som sätter käppar i hjulet när det kommer till att få till en karriär.

Jag tänkte när jag läste den för nästan ett och ett halvt år sedan att det fanns rätt mycket jag hade att säga om det hon nämner i den men boken föll i glömska till förmån för annat. Men här om dagen såg jag den i bokhyllan och nu har jag suttit och bläddrat lite och blev inspirerad och tänkte att jag skulle prata lite om en grej som tjejer får lära sig att göra när de är små för att undvika att någon hamnar utanför (tjejer har ju ett rykte om sig att vilja leka två och två bara, mest är det vuxna som tjatar om risken med detta tills det liksom blir en självuppfyllande profetia). Nämligen att inkludera andras åsikter i tid och otid. Nu är det inte bara kvinnor som gör detta men de blir hårdare drillade i konsten som barn, men beteendet oavsett kön har en tendens att signalera doormat. Vilket är mindre positivt om man vill ha mer ansvar och liknande som ”att göra karriär” ofta innebär. Så nu går vi igenom hur vi kan göra oss av med beteendet lika effektivt som den här lilla tvättbjörnen skurkar bort den här hemska dörrmattan!

Beteendet kan visa sig som att du i ett möte ställer massa kontrollfrågor om det du själv sagt och det kan, inte alltid men ofta då ge sken av att du dels inte tror dig vara säker på giltigheten i det du själv sagt och när du ber om specifika personers åsikter i frågan så är det ett sätt att peka ut vem du tycker är mer senior inom området. Och det kan ju vara så att du faktiskt ber om en mer senior persons åsikt, men det är ju inte det jag kritiserar, utan när man frågar random utpekad, inte nödvändigtvis mer skillad tjomme. Dessutom är det väldigt ineffektivt om allt och alla ska yttra sig om varenda grej man pratar om, det hör ju inte direkt till vanligheterna att folk utan fakta bara håller tyst utan uppkommer tillfälle att orera fritt om något ja då tar folk tillfället i akt!

Istället för ”Thomas vad tycker du om det jag just föreslog, kan du pretty please ge din mansbedömning på det?” så kan man ställa en öppen fråga utan någon mottagare, då öppnar man för att det kan finnas någon som vill säga något men man underminerar inte vad man själv sagt med det beteendet och förmodligen blir det bara de lite mer kvalificerade åsikterna som kommer upp.

Ett bra sätt att bygga upp andra med det här beteendet är att referera till det de sa och inte till vad de tillfrågade referenspersonerna tyckte om det.

Att lägga av med detta betyder inte att vi ska bli otrevliga och helt egocentrerade och tro att våra egna tankar och åsikter alltid är de bästa.

Men vi ska balansera det lite så att kvinnor inte alltid ber om mäns godkännande. Vi behöver avlära oss det som samhället i (mitt fall och många andras) lärt oss i decennier, en sak i taget.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s