Den uppoffrande modern

En av mina bästa vänner var på besök för några dagar sedan. Hon berättade att en jag jobbat med hade blivit förvånad när informationen om att jag valt att föda med kejsarsnitt kommit upp, av reaktionen att döma så hade det med att det inte matchade hennes bild av mig som någon som brutalt liksom bara trycker ut ungen utan någon som helst smärtlindring till vilket pris som helst. Lite oklart hur hon fått den bilden av mig, men jag antar att det är tätt sammankopplat med att kvinnor, riktiga kvinnor, ska vara uppoffrande. Man ska när det vankas barn liksom helt släppa allt vad fåfänga, sjävbevarelsedrift och modernitet heter. Man ska gladeligen bli inkontinent, få bestående underlivsskador som är att jämföra med någon massaker från en highschoolskräckfilm som utspelar sig i ett öde hus i obygden. Och då har vi bara pratat om hur barnet äntrar världen. Det verkar som att förväntningen på nyblivna mammor fortsätter på samma tema olyckligt nog.

Nästa steg i den ultimata uppoffringsrollen som moder som jag har förstått det är amningen. Allt och alla ska tycka till om detta. Själv har jag satt som princip för mig själv att om detaljfrågor om ämnet kommer så kontrar jag med liknande dito tillbaka. Hittills har det varit rätt lugnt på den fronten för min del men jag har förstått av andra att den här lugna tillvaron kan skakas om av amningsmaffian (som kan bestå av egentligen vem som helst som har en åsikt) när man börjar träffa mer folk igen. Den ultimata modersprestationen lyckas man tydligen med om man helammar barnet, utan att dölja det (man ska få amma fritt), fast också utan att flasha brösten (andra tycker att det värsta som kan hända är att ett bröst som inte syftar till att tillfredsställa den manliga blicken syns i offentligheten), du inte känna efter så mycket själv hur länge det känns rätt utan du ska amma lagom länge tills barnet är lagom gammalt. Att veta hur länge det är ska du överlåta till andra. I allt detta ska du inte bry dig om hur det känns för dig egentligen, barnet ska ammas till vilket bröstblödande pris som helt helt enkelt.

Sömnen. Den beryktade frånvaron av den kanske är mer rätt benämning på området. Ju mindre du sover desto mer uppoffring= duktig mamma. Fast du ska också klara av alla andra bestyr runtomkring, annars är du lat, som mamma. På detta ska du ju inte se ut som att du inte sovit, utan du ska helst se ungefär 10 år yngre ut än vad du är, fast lagom sminkad- för mycket passar inte en god mor.

Alkohol. Du ska inte dricka alls fast det knappt går över någonting alls i mjölken. Att pappor som dricker alkohol är en procentuellt typ tre gånger så stor risk för barnet spelar ingen roll, det är mamman som ska göra uppoffringen att inte ens lukta på något alkoholhaltigt så länge hon har barn. Egentligen oavsett om hon ammar eller inte eller om barnet ens är i närheten. Alkohol ska den uppoffrande modern avstå helt. Pappor ska inte det för då är dom hunsade.

Reglerna är många och snåriga men temat att kvinnor som får barn ska anta rollen av den uppoffrande i relationen är genomgående. Det är klart att man får offra vissa saker till förmån för den nya lilla personen som äntrat ens liv, men det vore ju toppen om förväntningarna på graden av uppoffring inte hängde på vilket kön vi har.  Annars kan man ju alltid förklara följande:

 

 

Annonser

3 thoughts on “Den uppoffrande modern

  1. Ibland funderar jag på om anledning till att jag lever ensam och utan barn är att jag inte vill bli en uppoffrande fru och mamma, jag vill behålla makten över mitt eget liv och oberoendet. Min mamma är fortfarande en uppoffrande mamma trots att yngsta barnet flög ur boet för 13 år sedan.
    Att bli pappa verkar så mycket enklare än att bli mamma, och då tänker jag inte enbart på det rent fysiska besväret med att vara gravid och föda ett barn utan samhällets förväntningar på föräldrarollen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s