Alla är vi sexister

Trodde ni att det bara är slusk-män som säger ”hö, hö lilla stumpan är inte du lite långt från spisen” och liknande så att världen blir en sexistisk liten mardröm för oss som bara vill ha basic human rights? Då behöver jag vara en riktig glädjedödare här nu och avtäcka en brutal sanning: Vi är sexister allihopa nästan, möjligen med ett fåtal undantag som förmodligen växt upp i en avlägsen civilisation styrd av ett gäng alver som inte vet vad kön och patriarkat ens är som sprider glitter, där alv-valpar vandrar bredvid henskligheten och alla maträtter innehåller koriander och pengar finns inte ens. I övrigt är vi alla lite sexistiska.
Cheezburger costume dog puppies wings

”Åh! Måste man få detta kastat i ansiktet på en LÖRDAG av alla tänkbara dagar att förstöra?!” Tänker du kanske. Ja, men ingen fara, aldrig skulle jag säga så här utan något förslag som ger dig möjligheten att bli en sagoalv och garanteras en plats hos dom när ditt jordeliv är över.

Så vad är det då vi gör fel? Jo vi har och visar att vi har olika förväntningar på kvinnor och män med små subtila signaler som ett snett leende, litet skratt eller ett hjärtligt skämt t.ex. när män ”klarar” en kvinnokodad handling och tvärt om.

reactions wtf james franco seriously bitch please

Låt oss gå igenom några exempel där kvinnor och män får olika respons från sin omgivning:

När man jobbar och har barn under ett år hemma.
Män får: Utebliven reaktion alternativt ”får du inte sova”
Kvinnor får: ”Ahhhmajghaaaad! ÄR BARNET ENSAMT OCH ÖVERGIIIVET HEMMA DU HEMSKA MODER HAR DU INGA BESKYDDARINSTINKTER!”
Konsekvens: Män som vill ta halva föräldraledigheten vågar inte för att det skadar deras karriär och kvinnor får skit för att de anses ha bristande empati. Typiskt dåligt. Och barnen blir givetvis lidande med och löneskilladerna som ofta exploderar under den här perioden blir det ingen ändring på.

När man går från jobbet för att vabba.
Män får: ”Ah du går nu för att mamman VERKLIGEN inte kan, och är alltså tillbaka imorgon”
Kvinnor får: ”Ah då vet vi inte när du jobbar igen så vi räknar bort dig tills att barnen uppnått en ålder då de kan vara själva hemma”
Konsekvens: Ojämställdhet i relationer uppstår pga omgivningens förväntningar och det vet vi av forskning är en biljett till separationsvärlden och hälsoproblem för kvinnor.

När man lagar en middag för fler än 4 pers.
Män får: ”Åh! GUD VAD GOTT OCH VAR HAR DU LÄRT DIG DET HÄÄÄR.”
Kvinnor får: Utebliven reaktion.
Konsekvens: Vet inte, men det är jävligt störigt och kan ju kännas otacksamt gentemot kvinnor och fördummande mot män kanske.

När överraskningsfirande anordnas så förväntas man uppskatta olika saker.
Män får: ”Kom så bastar vi, dricker öl, kollar på sport och är oss själva för en stund. Äter kött gör vi också.”
Kvinnor får: ”Mani, pedi, proffssmink sen går vi ut och är snygga och lagom salongs så an inte ser sunkig ut”
Konsekvens: Upprätthåller bilden av att män gör saker för sig själva och kvinnors högsta önskan är att vara attraktiva, vilket kanske inte har så många konsekvenser en utekväll, men desto fler i andra delar av livet dit föreställningen hänger med.

Håller ett hem ordnat.
Män får: ”Åh vad du fixat! Sååå fint och oj vad du lagt tid på det här, eller tjänar du så bra att du tar in hjälp med sånt häringa? Och BLOMMORNA lever, var är din kvinnopartner- måste fråga henne hur hon gör med dom. Jaha är det du som gör det? Äh, jag vill fråga henne om det ändå”
Kvinnor får: ”Visst är det skööönt med ett nystädat hem, man kan verkligen slappna av när man gjort sina uppgifter.”
Konsekvens: I nya heterorelationer kan ojämställdhet uppstå för att vi blir lärda att anse att olika uppgifter tillhör antingen mannen eller kvinnan. Om någon av parterna inte uppträder enligt den givna rollen så kan det dessutom uppstå en obefogad känsla av orättvisa när den ana behöver göra uppgifter man inte förväntade sig.

Hälsar
Män får: En handskakning för män anses ha lite mer kroppsintegritet och dessa hälsas det på seriöst som man skulle gjort på en viktig person
Kvinnor får: En kram för kvinnor anses lite mjukare och mysigare.
Konsekvens: I professionella situationer kan kvinnors professionalism undermineras av sätter vi hälsas på. En kram avproffessionaliserar kvinnan.

Allt detta sänder tydliga signaler om vilka beteenden och egenskaper som förväntas av andra beroende på kön. Inte helt oväntat gör folk ofta det som leder till beröm och anses vara rätt för att det är enklast. Vi reflekterar inte ens över varför vi första gången vi hamnar i en situation uppträder på vissa sätt, vi bara gör som vi tror är rätt.

Dessa signalerna lär vi oss från vår omgivning och media vi konsumerar och därför upprepar vi jargongen och blir alltså en del av en sexistisk handling utan att ens veta om det och en normalisering sker vilket i sin tur ”tillåter” grövre handlingar av andra. Så, håller vi koll på det lilla blir det stora mer avvikande och färre kommer uppvisa det beteendet och precis här har vi en förändring! Det är enkelt att fördöma de värsta, men allt som oftast börjar saker hos oss själva, lär vi oss att granska våra egna föreställningar om kön och andra saker så kan vi också rätta till det där fördomar finns.

happy excited victory yas hell yes

Annonser