De unga tjejerna 

Nu har min dotter kommit! (OMG vilken skum känsla att skriva det)

Detta i kombination med att bloggen Vardagsrasismen tog upp att äldre feminister ofta hånar yngre sådana för deras bristande kunskap i ämnet och val av fokusområden som t.ex utseenderelaterade saker eller ämnet mens och att kunna prata öppet om det osv.

Som snart 32 årig feminist och relativt påläst så känner jag ett ansvar för att ge yngre personer ett bra välkomnande in i rörelsen. Jag har själv inte upplevt det där hånandet från de mer belästa feministerna, men det betyder ju inte att det inte förekommer, och oavsett vad jag själv haft för erfarenheter så finns det helt uppenbart en hel del yngre tjejer som vittnar om detta vilket jag tycker att vi ska ta på allvar. Jag menar vi som varit med i gänget länge vill väl inte riskera att bli som dom vita gamla gubbarna i styrelser och rökrum och endast hålla på med inbördes beundran heller? Well jag kan bara tala för mig själv och man kan ju se det som ett facit för andra som också vill göra rätt här i världen. Därför har jag satt ihop, den milt skrytsamma:

Feministdelegationens 3 budord för nya och gamla feministvänner!
Vulture.com kpop fire screaming cl

Låt inte enstaka individer eller subgrupper äga ordets definition och tolkning.
Det är inte antalet böcker du läst som ger dig mer eller mindre rätt att praktisera det som du vill. Inte heller är det mängd smink, antal hårstrån på din kropp eller klasstillhörighet som bestämmer hur mycket eller lite feminist du är.
cat book reading cat hump dar

Du skall icke rädas att få dina sanningar prövade.
Vi som hängt runt ett tag i de feministiska diskussionskretsarna kan behöva testa våra sanningar genom nya frågeställningar. Alla får ut något av diskussionen om vi kan prata om våra olika vinklingar. Som nyare fisk i feministvattnet är det också ett ypperligt tillfälle att bygga på sitt resonemangsbibliotek, att lyssna på hur gammelgäddorna tänker betyder bara att du fyller på olika tankesätt, inte att du måste köpa det helt. Så prata, prata, prata och lyssna, lyssna, lyssna. Oavsett om du vet massor eller lite så kan detta bara leda till att vi blir mer skillade i allt från retoriska killer-moves till uppdatering av våra argument.
truth oprah tell the truth

Den enas val av kamp behöver inte utesluta den andres val av en annan, vi får tycka olika fast vi identifierar oss med samma -ism.
Är det feministisk fulländning att få vara totalt orakad och osminkad, eller att få fet lön och makt med traditionella kvinnoattributen klackar, smink och volanger på plats? Båda två givetvis! Vi måste inte bestämma oss för det ena eller andra sättet. Vi får tycka olika och praktisera olika, sedan kan det motverka olika kamper inom samma feministiska paraply, men andra feminister är inte vårt främsta problem förmodligen. Så låt oss hylla olikheter även inom samma rörelse. Lite som att någons kamp för förnybar energi inte stoppar någon annan att jobba mot förorenande av haven, båda inom miljörörelsen. Samma tänk kan vi ha inom vår feministiska.
truth lady gaga be yourself be orginal

Så. Sedan ägnar vi hatet åt de riktiga skurkarna som förtrycker kvinnor istället. Där är den här approachen helt okej:

truth fail photography text humorous

Annonser

3 thoughts on “De unga tjejerna 

  • Tack!
   Och jävlar vilken text, blir helt tagen för det stämmer så bra. Jag undrar ofta hur det kan vara så många som inte ser alla felbeteenden och hur allt hänger ihop. Måste skriva om detta! Tack för tipset!

   Gilla

   • Vi har det i ryggmärgen, säkerhetstänket. Minns när jag var student i Göteborg, tjejkompisarna och jag ringde alltid varandra när vi kom hem efter en gemensam utekväll (visst kunde det ändå hända något från hållplatsen och hem, men det var bättre att någon började sakna en efter en timme än dagen därpå) men aldrig att någon av killarna tänkte så (och då är ändå överfall vanligare mot killar än tjejer), de traskade hem fulla mitt i natten.
    Eller den där gången när jag gick en sommarkurs i Tyskland och en gruppuppgift gick ut på att kolla på växter i en botanisk trädgård, den andra tjejen i vår grupp var sjuk så det var en kille och jag och nog hann jag fundera många gånger i det olämpliga att gå runt i en rätt folktom skogsliknande park med en nästan okänd man (hände inget).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s