Det lönsamma snoppfolket?

Ibland ser man artiklar dyka upp med att företag som har lite mixande könsorgan i sina ledningsgrupper och/eller styrelser är mer lönsamma än företag som, bara för att ta ett exempel, bara rekryterat personer med snopp.

Min första spontana reaktion är ”obviously är det så”

Min andra, mindre spontana reaktion är att jag lite tappar hoppet om mänskligheten. Igen.

Ska vi verkligen starta diskussionen om människor och deras lönsamhet? Okej då, JAG VET ATT NI DÖÖÖR AV UNDRAN ÖVER VAD JAG TYCKER! Svar: Ja och nej. Ja- det är väl lite så företag mest sätter löner. Funkar sådär om jag får säga det själv (och har givetvis fakta som backar upp det) iom att det inte finns många yrken där just snoppar är en högre-lönsamhets-faktor, och ändå brukar samma attiralj resultera i ett lite fetare lönekuvert. Inte bullet proof med andra ord.

Men ska man argumentera för nej-sidan av det så är det ju så att det bara verkar vara när det finns kvinnor i bilden vi börjar gasta om detta. Själv undrar jag om någon verkligen kollat att en av de näst högsta tupparna på mitt jobb verkligen är 25-miljoner-om-året-lönsam. Han är trevlig och kan bank, traditionell sådan då, och så, men helt ärligt, han som är i medelåldern och kanske inte skulle titulera sig som digital native idag eller down with the kids kanske skulle ha hamnat lite längre ner på listan av oumbärliga personer att ha på banken om man skulle göra en genomlysning. Men ingen har ju, mig veterligen i alla fall, kollat just exakt hur lönsam han är. Tilläggas bör att det finns en handfull av liknande profiler med liknande löner, en så kallad homogen grupp som utgör det styrande organet på banken jag jobbar på. Vilket brukar ge snabba beslut men mer oklart om de tagit alla nödvändiga aspekter i beaktande och alltså kanske tar snabba men inte så smarta beslut kanske. Who knows. För så länge inte kvinnoantalet börjar närma sig 40 % så är det ingen som kollar om just de här är lönsammaste sammansättningen. De är lönsamma kan jag säga, men är de så lönsamma som de skulle kunna vara? Och kanske ännu viktigare, är det genom hållbara beslut vi är lönsamma? Jag menar att man springer snabbt är inte nödvändigtvis bra om det är mot ett stup om man säger så. Men vad vet jag om det?

Så jag tänker att vi i fortsättningen kanske skulle kunna då antingen kolla hur lönsamma alla är och om man liksom gör sig förtjänt av sin lön, eller ingen. Tack på förhand. Eller så tar vi och ser till fler aspekter än de kortsiktiga och gör bedömningen utifrån dessa. För att undvika alla typer av missförstånd som kan uppstå så kan vi utesluta dessa kriterier som förutsatta lönsamhetshöjare:

  • Illasittande kostym
  • Kort gråmelerad frisyr
  • Avslappnad överklass (eller likagärna wannabe-överklass) överläpp
  • Tourettesliknande åsiktssprutande som dialogform ala Trump

Då tror jag att vi på ett bättre sätt kan bedöma olika personers lämplighet att tas in i styrelser och ledningsgrupper, och ja egentligen alla möjliga jobb om man ska vara sån.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s