Låt oss tänka om kring några vanliga myter.

Vi människor är lite av vanedjur, och tur är väl det för annars hade det inte blivit mycket gjort. Men, det finns vanor som det kan vara dags att utvärdera lite för att de är aningen förlegade så att säga. Tankar och vanföreställningar som inte tjänar sitt syfte kan må bra av en liten genomlysning. Jag tänkte att jag skulle ge er tre exempel inom olika områden för att få igång er på resten! Håll till godo.

Rekrytering 
”Det finns inga kvinnor som passar för det här superroliga, prestigefyllda, asvälbetalda jobbet” What if… jag menar, det KAN ju vara så att all fakta som finns tyder på att det finns kvinnor som passar som handen i handsken för jobbet, men bara att den rekryterande manschefen och hans undersåtar, bara, inte känner dom? Att det berömda viktiga nätverket verkar ha hål i sig? Skulle vi till och med kunna säga att vi av utvecklingen, eller bristen på den rättare sagt, kan dra slutsatsen att sittande grupper som ansvarar för nyrekrytering (chefer och valberedningar) har fel kompetens nu för tiden? Kanske skulle vi se över vilken kompetens som behövs idag och inte vem som haft jobbet längst för att komma fram till hur vi jobbar vidare?

Våldtäktskultur
”Hon hade kort kjol och verkade ha kul. Jaha- med vem? Ja med sina vänner. Ja och sen visste jag ju inte att hon menade nej när hon sa nej. Nej är ju bara början på ett ja har man ju hört och boys will be boys och vi är lite våldsamma, vi visar att vi tycker om tjejer så. Hon hade kort kjol, sa jag det? Hur skulle jag då veta att hon inte ville bli tagen på av mig, en underbar man.” Oh, en klurig en det här! Man kan undra, hur det kommer sig att kvinnor som gillar kvinnor inte verkar lida av brist på kontroll TROTS att de är i sällskap av andra kvinnor, i korta kjolar exempelvis. KAN det vara så att det inte är kjolen och/eller kvinnan som är problemet… utan att det eventuellt är så att det är mannen ifråga?? Att det kanske skulle kunna vara så att män vet vad de får och inte får göra men helt sonika bara struntar i det? Och att det i så fall kan betyda att vi eventuellt skulle kunna hålla även män ansvariga för deras handlingar istället för att vrida och vända på alla möjliga och omöjliga förklaringsmodeller till deras quite obvious skitbeteenden?

image

Familjeliv/karriär
”Hur balanserar du familj/karriär egentligen?” (OBS! Endast en fråga till kvinnor). Well, kanske är det så att vi inte ska fråga just kvinnor hur det går, för rätt uppenbart gör många detta redan av alla tillgängliga siffror att döma. Männen däremot, not as much balanserande, av siffrorna att döma då. Fler män får inte till balansen just utan struntar helt sonika i huruvida livet på hemmaplan funkar eller ej. Och det kan ju bero på att det inte finns några balansövningsförväntningar på dom heller. Bara att kommentaren ”Har du ingen fru?” kan komma när en man var tvungen att lämna jobbet för vård av sjukt barn säger rätt mycket. Så, vi kan komma överens om nu att vi absolut kan fortsätta ställa frågan, men vi byter från att fråga kvinnor till att fråga män. Okej?

Och för tydlighetens skull, försöker alltså inte likna män vid apor, men alltså kolla rumpan. KOLLA RUMPAN!!!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s