Hur kan man bli kränkt av fakta egentligen?

I princip varje gång som fakta och statistik som kan upplevas ogynnsam för män kommer på tal IRL i grupp så är det någon (gissa vilket kön oftast) som blir lite kränkt och berättar om undantaget i form av någon individ (fast vi snackar strukturer thank you very much) som faktan inte kan appliceras på. Det kan vara denne själv eller en vän. Men någon form av dementering kommer, och det är sällsynt att reaktionen på osmickrande statistik är upp-till-kamp-mot-orättvisan-nu-tar-vi-och-agerar-en-gång-för-alla.

Det verkar viktigare att häva just sin egen oskuld. Ibland helt utan att någon som helst självransakan skett. Men hörrni! INGEN FARA, jag tänkte hjälpa till genom att exemplifiera några vanliga missar att undvika om man inte vill framstå som en sån här trevlig vit man i övre medelåldern, kränkt är han också:

Sooo, inget att vänta vidare på, låt oss sätta igång! VAD ska man alltså INTE göra när följande fakta dyker upp i en diskussion.

”Var åttonde svens man har köpt sex, det luktar dubbelmoral eftersom många säger sig ha bra kvinnosyn. Undra vad det säger om hur patriarkal vår kultur egentligen är.”
Fel reaktion: Ta ner den strukturella frågan till individnivå och förvänta dig applåder, dagens ros, medalj, en guldbiljett till en strippklubb och ett gäng oskulder,

”Män får oftare högre lön än kvinnor för att utföra samma jobb.”
Fel reaktion: Ta det personligt och börja prata om hur du som man upplever detta påhopp.

”Ungefär en femtedel, närmare bestämt 18 %, av alla sexualbrott sker på arbetsplatsen. Det talar ju för att det även sker på vår arbetsplats. Det är ju lite obehagligt eftersom att det inte direkt sker öppet, alltså måste det ske i det dolda. Vi borde jobba preventivt med det för att kvinnor ska kunna känna sig trygga på vår arbetsplats.”
Fel reaktion: Förminska problemet med ”jag (vit man i övre medelåldern som inte tillhör den mest framträdande demografiska offergrupperingen men tänker ändå utgå ifrån MIN upplevelse som måste vara universell) har då rakt inte sett något och då finns det inte, det måste vara alla arbetsplatser utom våran”

Eftersom förbud och liknande inte brukar ha en beteendeförändrande effekt riktigt så kräver alltså denna lista att man själv ägnar sig åt någon form av kontemplerande på kammarn för att komma fram till vad som rimligtvis borde vara en mer lämplig reaktion på fakta än ovan uppvisade beteenden. Sedan är det bara att öva. En hint om du ser någon annan uppvisa något av felbeteendena är att göra något i den här stilen:

Och sedan engagera dig och vara en del av lösningen, inte problemet.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s