Män-upprepar-effekten

Ibland ser man hur uttalanden mot olika sorters orättvisor goes zuperviral på facebook till exempel. Av kommentarsfältet att döma så är det första gången gemene hen förstår att problemet/ orättvisan existerar och borde ja, sluta existera. I många av fallen är det en vit man som börjar närma sig medelåldern som är skribent. I lika många fall sägs exakt samma sak som valfri person inom en förtryckt grupp redan sagt 7843675 gånger, då utan denna respons som vanligtvis uppstår när den vita mannen uttrycker sig:

Nu kommer väl den där berömda vita-kränkta-män-kören och bara ”Ni feminister är aaaldrig nöjda! Först gnäller ni över att vita kränkta män inte bryyyyr sig om ERA frågor, och nu när de gör det blir ni arga”, tätt följt av hemska våldshot av sexuell karaktär om vi ska vara sanna mot hur sånt här hanteras på internet, men jag väljer att inte exemplifiera, no need for more skit liksom. I hear you, men sitt still i båten, här kommer en pedagogisk-oarg-snällfeminististig-glittrig-förklaring till problemet med det hela.

  1. Skribenten är inte hela problemet egentligen, utan att de som hyllar dennes verk som om det var big news. Skribenten borde visserligen lyfta fram en representant från den förtryckta gruppen istället för att bara upprepa.
  2. Att samma hyllare av mannen förtrycker den nämna förtryckta gruppen i vanliga fall.

Let me show you! Vi tittar på tre exempel som jag sett både uttalanden från kvinnor och män och de efterföljande reaktionerna till dessa.

Rätten att spela tv-spel utan att bli trakasserad
(En parentes här. Att hitta bild på en påklädd man som ler- enkelt. Att hitta en liknande på en kvinna, också som ler, är påklädd och inte sexualiserad eller i någon jävligt onaturlig pose eller undrade pose som ett finger i munnen- svårt. Jävla helvetes skit.)

Skärmavbild 2016-02-04 kl. 16.52.17.png

Reaktion mannen möter:

Reaktion kvinnan möter:

 

Smalhets och osunda idealSkärmavbild 2016-02-04 kl. 17.00.42.png

Reaktion mannen möter:

Reaktion kvinnan möter:

Lika lön för lika arbete
Skärmavbild 2016-02-04 kl. 17.23.05.png

Reaktion mannen möter:

Reaktion kvinnan möter:

Ja, jag tror ni ser mönstret lite. För vissa kommer detta som en total himla överraskning, hur-är-det-möjligt tänker dom. Jo, det är för att män, pga av patriarkala strukturer, anses vara vettigare och deras ord väger alltså tyngre. Så det är alltså inte själva uttalandet som bestämmer om det är smart eller inte, utan VEM som säger det. One could think att det borde vara tvärt om, men det är det alltså inte. Samma fenomen som mansplaining ungefär. Eller exakt faktiskt.

För att komma bort från detta är det alltså viktigt att män hellre än att själva säger saker som andra sagt skitlänge, istället lyfter fram personerna det handlar om, är bra allierade som vi tidigare varit inne på helt enkelt. DET är att använda sitt privilegie på ett utomordentligt bra sätt! Sen skadar det ju inte om folk skulle börja reflektera över hur de reagerar på saker de läser. Hint: Börja inte hota folk som vill ha en bättre värld för alla, inte bara vita män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s