Hur pratar du om dig själv?

Hur pratar vi om oss själva egentligen? Och vad leder det till?

Jag noterar ofta, alldeles för ofta, att framför allt kvinnor i min omgivning, både i sociala medier och riktiga livet kritiserar sig själva något så vansinnigt mycket. Det kan vara allt från sorten ”nej men den här gamla trasan” (okej INGEN säger så längre men omskrivningar av det, till ”åh nej, hur ser jag uuut på bilden?!”. Allt där emellan också.

Jag tror att det beror på att vi är uppfostrade till att dels kritisera oss själva för att motiveras till att försöka passa in i vissa normer, till att inte tro att vi är något, och då förminska och förlöjliga våra utstickande egenskaper eller utseendefeatures. Ni kan ju bara tänka er hur ofta vi kritiserar vårt egna utseende med tanke på hur ofta andra säger något om det, det brukar nämligen vara en reaktion på en kommentar eller en komplimang. Och det vet vi ju sen gammalt att folk är rätt bra på att strössla över flickor, kvinnor, det är den främsta valutan vi mäts i.

Visst förstår jag att självkänslan och självförtroendet inte alltid är på topp och att man kanske inte alltid vill bli påmind om ens utseende och därför viftar bort kommentarer. Med all rätt, vi borde få slippa det helt. Det är inte detta jag menar att vi gör fel utan det där uttryckandet av ett milt, oftast, ibland grovt, underliggande självförakt där vi till varje pris ska förklara att vi minsann inte tycker att vi duger som vi är. Nu vill inte jag att vi alla går ut och testar detta men lyssna aktivt när en kvinna pratar om sig själv och då främst sitt utseende. Vilka ord använder hon? Du kommer inte direkt känna ett glädjerus när du ser över hur många procent av gångerna som det är förminskande.

Det här är inte bara skadligt för individen i sig utan för andra kvinnor, män och barn i deras omgivning. Alla de lär sig lite mer för varje gång det händer att kvinnor tänker så om sig själva, och att det då måste ligga något i det vilket gör att andra tänker så om oss också. Vi lär små tjejer att ta efter beteendet. Vi lär små killar att kvinnors värde ligger i utseende. Detta är inget som ska skyllas på kvinnorna som gör så, vi är alla till viss del barn av vår tid, och alla hjälper till att upprätthålla detta på olika sätt.

Men, vi är ju inte heller helt handlingsförlamade fast vi har fått sådan här skit inpräntat i oss sedan urminnes tider, det GÅR att göra något åt det.

Fake it til you make it. Man brukar ju säga att man säger det man tänker, and that my friend works the other way too. Jag lovar, säger du rätt sak börjar du oundvikligen tänka det tillslut.

OM du märker att du är mitt i en liten självförminskande mening, slutför ej. Jag upprepar, slutför ej. Det för inget gott med sig.

Inte du som gör detta mot dig själv? Någon annan? Säg till, inte som en full on påhoppande konfrontation utan ta den här diskussionen in private.

Jag brukar uppleva en utökad känslighet i mina kräkreflexer när jag springer på you-go-girl-kvinnor-kan-inlägg. Och detta är på gränsen, det är jag helt och fullt medveten om men jag var bara tvungen att ta upp det. Har sett detta för mycket senaste tiden och det är så tråkigt.

Lovar att detta inte kommer utvecklas till några livsmeningscitat på vackra solnedgångsbakgrundsbilder.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s