Och hur ser vi feminiskvinnor på ickefeministkvinnor då?

Vi kan börja med att säga att det är individuellt, även fast antifeministerna gärna säger att ALLA feminister HATAR ALLA som inte håller med dom. Absolut förekommer den sorten, men jag tvivlar starkt på att det är en majoritet.

Men den här rätt vanligt förekommande förutfattade meningen skulle jag säga har fått mig att reflektera över hur jag själv ser på saken, jag vill inte bara dementera ett påstående sådär utan att veta vart jag själv står i fråga, like the great feminist I am.

Så jag har funderat och vridit och vänt på saken och kommit fram till följande:

Att kalla sig feminist och praktisera feminism är ett val. Det finns således kvinnor (och obviously män) som väljer att inte hänge sig åt denna kamp för jämställdhet. Ett för mig helt galet val men som feminist är det likförbannat min uppgift att jobba lika hårt för dessa kvinnors rättigheter och försvara deras val. Oavsett vad. Oavsett om de spelar patriarkala strukturer rakt i handen och är vandrande exempel på på patriarkala kreationer så ska jag kämpa för att de blir tagna på allvar och bemöts med respekt och har rättigheter som deras existens som människor gör dem berättigade till. Det är detta feminism handlar om för mig. Att stå upp för allas lika rätt oavsett kön, etnicitet och andra parametrar.

Tilläggas bör att detta för mig är en av de absolut svåraste aspekterna av att praktisera feminism, det är så jävla enkelt att glida in i osundt dömande av andra kvinnor och deras val för att de inte stämmer överens med ens egna. Jag kan känna frustration över att det finns kvinnor som förespråkar att den snäva kvinnonormen som råder är toppen och att det passar kvinnor alldeles utmärk att ha det så. Det är väl jättebra att det passar vissa men man behöver ju inte motarbeta kvinnor som inte passar in i den. Please don´t liksom!

Men, igen. Det gör inte att de här kvinnorna är mindre värda att ha samma förutsättningar som män. Jag försöker komma ihåg att alla är mer eller mindre produkter av sin tid, och jag kan ha en viss förståelse för att man bara inte pallar att ta varenda fight och fundera kring varenda liten åsikt och beteende och värdering man har och fundera på hur det kommer sig att man är på ett visst sätt, och om man DÅ kommer fram till att man baserat något på samhällets sjuka normer så får man tänka om från grunden. Extremt tids- och energikrävande, men det enda vettiga valet för mig.

Man kan inte heller vara insatt i allt, det finns tusentals problem jag skulle vilja fixa men har inte tid, då försöker jag istället vara allierad och lyfta fram personer som ÄR engagerade och mer insatta än vad jag är. (OBS! OBS! Hett tips till alla som inte orkar feminista men vill ha bättre möjligheter).

Så, jag hatar inte ickefeminististiska kvinnor som passar in i kvinnomallen.

Låt oss bara försöka få till lite fler valmöjligheter så att vi som inte kanske vill satsa på den traditionella stilen också kan få chansen utan att behöva förklara varför mer än att människor vill göra lite olika saker. Okej?

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s