Att det finns bra vita medelålders manschefer ger en hopp

Hallå, jag har ju helt missat att berätta hur det gick med min diskussion med vår interna nyhetsredaktion efter att jag hade informerat dom om den jäkligt skeva könsfördelningen på vilka som får synas på vårt intranät.

Om man inte memorerat allt jag skrivit så kan man kolla lite här och här istället för att friska upp minnet. Känner man att ”nä men va fan det har väl inte jag tid med herregud kan hon inte bara dra det lite kort så jag hänger med” så kan jag glädja dig med att jag givetvis kan det!
1) Jag räknade ut hur mycket män, kvinnor och VD syns på förstasidan på vårt intranät, det var 76% män, 8% kvinnor och 16% VD. Inte så bra.
2) Mailar dom som sköter sidan, de känner till det lite och dementerar andra anklagelser jag fick in i mitt mail med
3) Jag erbjuder mig att hjälpa till
4) De tackar ja till det

Så, jag och chefen för redaktionen bokar möte som av olika anledningar får flyttas på några gånger, men i fredags var det då äääntligen dags! Jag hade föga förvånande ägnat rätt mycket tid åt att göra lite efterforskningar så jag inte bara skulle komma dit och tycka en himla massa utan ha lite mer kött på benen och också koll på hur de skulle kunna agera på det.

Jag ska också villigt erkänna att jag var aningen skeptisk eftersom det var en vit medelålders man jag skulle träffa, men jag hade hört att han var reko av personer jag har stort förtroende för så jag gick dit med sol i sinne ändå.

Vi ses och tar varsin kaffe och han sätter igång direkt och berättar hur tankarna gått sedan vi först hördes, och alltså vilken människa! Så himla grymt att självransaka, analysera och ifrågasätta. Han berättade om hur de genom åren fått lite liknande kommentarer och att han verkligen uppskattar att bli påmind för det behövs för att det ska bli bättre. Vi snackade i över en timme fast det var fredag eftermiddag och de flesta på bank gärna går hem rätt tidigt. Kunde knappt ta in hans engagemang!

Vi gick igenom några konkreta tips jag samlat på mig som exempelvis att räkna vilka som syns, för vilket ämne, hur många kvinnor och män som agera objekt eller subjekt, vara aktiva eller passiva, vilket språk man använder för att beskriva egenskaper beroende på om det är en man eller kvinna osv osv. Han liksom sög åt sig alla tips och ville bolla lite olika dilemman han står inför nu. Jag ville typ sträcka mig över bordet och krama honom men bestämde mig för att vi inte var där än i vår relation.

Vi bestämde att jag skulle maila honom alla konkreta tips och lite inspiration och exempel på medier som lyckats med granskning av sig själva och att få till en bättre representation.

Kort och gott, det finns hopp!

 

Annonser

9 thoughts on “Att det finns bra vita medelålders manschefer ger en hopp

 1. Hej! Det är första gången jag kommenterar här. 🙂
  Idag var jag med om en ganska typisk situation. En manlig samarbetspartner till mig mejlade en fråga till mig som jag svarade på. Därpå han svarade(på engelska): Thank You, my dear. Jag kände mig obekväm med det han sa och skrev till honom att jag vänligen ber dig att inte kalla mig ”my dear”. Förstås blev han lite sur för att hans tanke inte var att såra mig och att jag ”inte förståd hans skämt”. Då skrev jag tillbaks till honom att om jag vore en man skulle du då kalla mig för ”my dear”. Då fattade han min poäng och bad om ursäkt. Jag blir så trött på för att bli behandlad på detta oporfessionella sätt och inte på samma respektfulla sätt som män emellan behandlar varandra. Senare började jag tvivla på mig själv och tänka, att kanske var jag för hård. Det är jag också trött på, att tvivla på mig själv och mitt sätt att sätta gränser. Jag är stolt över mig själv att jag sa till hur jag vill bli behandlad. 🙂
  Marika

  Gilla

  • Åh, jag förstår precis. Både att du är trött på att sånt här händer men också att det kan komma en känsla av osäkerhet efteråt. Har varit med om det tusen gånger, och den kommer fortfarande ibland. Tror att den är kopplad till att man kanske blir lite rädd för att det kan komma negativa konsekvenser av att man står upp för något. Detta något är ju något vi strävar efter att uppnå på lite längre sikt (även fast vi önskar att det gick snabbare) nämligen jämställdhet. Konsekvensen som att man exempelvis kan bli stämplad som ilsken eller annat är ju på kort sikt så det blir mer verkligt. Men du ska veta att det är så jäkla bra det du gjorde! Att du sa till och dessutom inte gav dig när han ifrågasatte tillbaka har gjort att han nästa gång han får impulsen kommer drabbas av en förnimmelse av att det blev pinsamt för honom och då förhoppningsvis inte göra så. Dessutom, att du tvivlade på dig själv för att säga det där säger mycket mer om vilket skitvärld det är där sånt ens kan förväntas ”tålas” än om du gjorde rätt eller fel som sa till. Jag kan säga utan minsta lilla tveksamhet att du var asgrym!

   Och jag älskar att höra hur andra har det och vad ni är med om 🙂

   Gilla

   • Tack så mycket för komplimangen och för stödet! Även om han bad om ursäkt har jag idag fått känna av konsekvensern. :(Han behandlade mig nedlåtande via ett mejl. Jag tror hans sköra ego klarar inte av att bli kritiserad, antar att det inte ofta han har varit med om detta… Men hellre byter jag jobb än låter mig behandlas illa av random manliga kollegor. Låter inte trampa på min värdighet.

    Gilla

    • Fy fan, vilken skit. Fråga ömkande om han blev ledsen för tillrättavisningen. Då brukar dom vara noga med att agera glatt för att inte verka känsliga (pga sjuk mansnorm). Muntligt då så han blir tvungen att reagera direkt. Och jag brukar också tänka att man ändå inte vill vara på ett ställe där detta är ok.

     Är detta förresten något du skulle kunna prata med din chef eller en HR-person om? För att rådfråga och samtidigt synliggöra hur saker ligger till.

     Gilla

 2. Hahahahaaa! Prata med min chef! Förlåt, men min chef är en ung 25-årig kille som inte fattar något. Jag vidarebefordrade konversationen med den manliga kollegan. Idag ville min chef prata om detta. Nämligen tyckte han att jag ”hade varit för hård mot kollegan”, han tyckte att jag attackerade den personen och att ”egentligen är det inget illa med att säga ”my dear”, att ”det är vanligt att man säger så på engelska”. Jag kände att mitt huvud kommer att explodera snart. Jag sa till honom, att även om det är okej för dig, är det inte ok för mig, kom inte och definiera min verklighet. Han FATTADE INGETING! Tittade dumt på mig och uppreppade det han sa från början. Känns nästan som att han hade förberett sig en hel dag och kollat upp glosor! Jag har inte tidigare sett på så dum man på så nära håll. Jag avslutade samtalet med att säga till honom att om det är ngt som stör mig eller passerar min integritet då kommer jag att säga till. Visserligen är det så att min engelska är inte lika bra som min svenska och kanske hade jag uttryckt mig lite konstigt men ändå att få bli tillrättavisad av en okompetent, ung och oerfaren yngling kändes som att jag ville bara slå honom på hans dumma anlete. FY FAAAAAN!

  Gilla

  • Men alltså fy fan, jag lider med dig. Vilken mardröm. Jag kan inte förstå hur så inkompetenta människor kan få chefstjänster. Eller det beror ju på patriarkala strukturer, men jag tycker att det är så fel och helt absurt. HR avdelningen då?

   Gilla

 3. Hej igen! 🙂 Jo, jag skall ta kontakt med HR avdelningen. Jag kan inte heller fatta att en sådan oprofessionell, omogen, oerfaren, inkompetent och dum person kan vara chef! Värsta mardrömmen.
  PS. Jag bor inte i Sverige utan i en av post-sovjetiska länderna och här ligger vi ju rätt mycket efter på flera olika områden. Ärligt, om jag hade möjlighet och resurser skulle jag direkt packa mina saker och dra härifrån. Jag orkar inte vänta hur länge som helst tills det blir liiiiite bättre för kvinnorna här. Jag förstår att feminismen på detta geopolitiska område kan inte stämma helt överens med den västvärldens feminism pga av olika bakgrund, men ngt måste hända snart.

  Gilla

  • Hoppas att du får hjälp av HR.
   Har jobbat en del i Lettland pga att vi har verksamhet där med och får ju ett annat bemötande när jag pratar om genusfrågor. Kan inte föreställa mig hur det är att ha det så hela tiden. Man får jobba med frågorna när de dyker upp oavsett form, och där du är har du ju en tyngre match att gå men så himla viktig. Kom ihåg att det du gör förändrar, prata med andra kvinnor om det så fler vågar säga ifrån. Angelina Jolie har en tatuering som lyder ”Know your rights”. Alls borde vi komma ihåg det men när vi glömmer får vi hjälpas åt att påminna varandra.

   Gilla

   • Tack, snälla för stödet.
    Sorligt nog kan jag ej prata med mina kvinnliga kollegor om detta. Dessa kvinnor är så kvinnohatande att jag inte ens orkar konfrontera deras kvinnohatande uttalanden, ibland, men inte alltid. De kritiserar, kommenterar, baktalar, smutskastar andra kvinnliga kollegor, sina bekanta ovh även kvinnor de inte ens känner eller har träffat en gång för 10 sekunder. Så tyvärr kan jag inte räkna med deras solidaritet. Och det händer lätt om – oftast två, kvinnliga kollegor börjar umgås intensivt med varandra och de delar av sig sina privatliv. Det tycker jag hotar stämningen och relationerna mellan samtilga kollegorna om det bildas små ”vänskrets” bland kollegorna. Jag vill inte bli nära vän med någon kollega, det betyder inte att jag inte umgås med dem eller att jar är otrevlig och distanserar mig från dem. Skall prata med de kvinnor jag kan lita på och som jag vet inte kommer försumma mina upplevelser och som inte börjar försvara männens agerande. Dem har jag inte mycket respekt för, kan jag tillägga. Jag kämpar så mycket jag orkar och skall komma ihog det med ”Know your rights”. Tack!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s