Alla säger sig älska jämställdhet tills man påtalar en orättvisa de är delaktiga i att upprätthålla.

Jag brukar som bekant raljera lite över det ena och det andra som har med det ojämställda läget i världen att göra, skoja- raljera gör jag inte, jag pratar om det bara.

Män som inte skaffat sig någon kunskap alls brukar vara på tapeten för det mesta, vilket innebär att jag inte ägnat feministmännen så mycket uppmärksamhet på sistone. De kan också kalla sig män som är FÖÖÖR jämställdhet. Detta är en rätt bastant grupp nu för tiden, färre män räds akten att erkänna missförhållandena som råder mellan kvinnor och män, många (nå ja) kallar sig till och med feminister. De vet ungefär vad som är rätt sak att säga vid givet tillfälle (man kan ju göra en kvalificerad gissning att de har en eller ett gäng feministkvinnor i nära anslutning som de snappat upp ett och annat från). Vid första anblicken ter de sig nästan som att de är de NYA männen, som jobbar efter andra normer än den befästa, rätt ocharmiga, mansnormen som nu råder. Men, nu ska vi inte hålla på och bli för lyriska och prisa gudarna, detta kan vara en poser. Ja, du läste rätt. Det finns sådana. (OBS! Inte alla män™) Nu kommer vi till det spioniga i det hela. Avslöjandet. Eller det eventuella avslöjandet, det kan ju visa sig vara en livs levande äkta feministman. Men man blir ju inte direkt ledsen i ögat av att få göra ett spionuppdrag så att säga, därför har jag till er hjälp gjort ett test ni kan använda er av.

Självgranskning och självinsikt:
Ifrågasätter han sina egna beteenden på olika plan i sitt liv? Eller gäller jämställdhetsbehovet på alla andra platser än där han är? ANDRA arbetsplatser, ANDRA relationer, ANDRA kompisgäng, ANDRA länder, ANDRA familjer, ANDRA skolor?
Den stora utmaningen when you work with sociala medier.

Erkännande:
Okej, han hade granskat sin närmsta omgivning faktiskt. Det högst naturliga följdfrågan här blir då om han gjort några upptäckter och hittat förbättringsområden och erkänner dessa? Eller är det snarare så att alla eventuella missförhållanden kan bortförklaras med olika omständigheter?

Agerande:
Nu är vi nära en tiotaggare här va. Men apppappapp… Ser vi att något händer då? Hittills har det ju faktiskt bara varit snack om vi ska vara helt ärliga. Bra snack visserligen, men det är här vi kan skilja agnarna från vetet så att säga. Den avancerade och vågade poseraren tar sig hit, så det är ganska svårt att inte vara imponerad redan men nu gäller is-i-magen-principen. Tricket är att fråga HUR han gör för att förändra läget. Och kommer det här massa exempel kan du med glädle plocka fram vuvuzelan, glitterkonfettin och släppa fram den gulliga djurparaden som väntat runt hörnet. Du har hittat en äkta feministman som kan bli den nya ledaren för andra mindre upplysta män!
cat sheep leader

Det kan te sig lite cyniskt att hålla på och testa fram om det är en äkta feminist man har att göra med som inte bara talks the talk utan även walks the walk. Men hur ska vi annars kunna urskilja de riktiga stjärnorna vi vill ha att göra med? Tyvärr är det så att människor generellt tar den enklaste vägen för att nå sina mål, och för många män så är det lite jobbigt att ändra sig, kanske till och med väldigt buhu supermegajobbigt. Därför kan det vara lockande att bara SÄGA rätt saker och håva in alla fördelar som det innebär att bli tagen för en äkta feministman. Folk älskar jämställdhet tills de inser att de själva behöver ändra sig. Även kvinnor faktiskt. Det är inte enkelt att lära om vad samhället har tutat i en under många många år. Saker som går av bara farten och som man kanske har rutin på blir helt plötsligt jobbiga för att man ifrågasätter varför saker förhåller sig på vissa sätt. Där och då är det väldigt enkelt att bara köra på som vanligt. Och grejen är här att det är helt okej. Bara för att man tar tag i vissa aspekter av det ojämställda läget betyder det inte att man måste göra allt på en gång om man inte orkar. Man bli inte mindre värdig av jämställd lön för att man fortsätter raka benen till exempel.

Men andra kan inte tala om för en vad man ska stå ut med, det kan man bara själv göra och här kan man hålla koll på vem som har tolkningsföreträdet. Är man exempelvis man och får mer lön just pga sitt kön så har man INTE tolkningsföreträde på huruvida löneskillnader ska ordnas upp nu på en gång osv. Och jag kom av mig lite här men vad gör väl det? Tillbaka till huvudämnet- att våga kräva mer än bara snack. Vi är värda det, och det är först när ord omsätts i handlingar som äkta förändring sker.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s