Det är orättvist mot männen

Känns det orättvist att du, man, som aldrig gjort en fluga förnär, får massa skit för att andra män betett sig illa? Jag förstår det. Vad jag däremot inte förstår är att du riktar din ilska och frustration mot kvinnor, och även män, som påtalar mäns dåliga beteenden och försöker skydda oss mot t.ex våld, trakasserier, sämre löner mm.

Varför blir du inte istället arg på männen som är själva orsaken till att du, o så hederliga man, blir misstänkliggjord och bli bemött som ett potentiellt hot på mörka gator, på hemmafester, på arbetsplatsen, på förskolan om du råkar jobba där? Det borde ju vara mer rimligt tycker jag. Eller? Det är ju dom som skapar den orättvisa situationen för både offer, potentiella offer, och alla er andra män som får ta konsekvenserna.

När det kommer till att som kvinna skydda sig, så måste man anta att alla män är kapabla till det värsta som vissa gör om man vill minimera risken att bli offer, hela rättsväsendet bygger ju dessutom på att du som kvinna vidtagit dessa försiktighetsåtgärder för att en man ska kunna dömas. Man kan jämföra det med ormar, du klappar inte en orm som du inte med säkerhet vet är ofarlig. Du aktar dig, vilket tyvärr innebär att även ofarliga ormar blir misstänkliggjorda, och det är ju skit men inte huvudproblemet. Det är inte den ofarliga ormens fel, men den har inte heller lyft ett finger för att visa att den är ofarlig. Något man vid första anblicken tror är ofarlig kan snabbt som fan ändra skepnad.

Disclaimer: ”Inte alla ormar…”

Om vi ska komma ifrån den här situationen som är kass för så många. Offer, framtida offer och oskyldigt misstänkliggjorda personer så måste alla vi som inte vill ha det så kämpa mot skaran som är roten till det. Det innebär lite olika saker för oss beroende på vilka vi är. Är du man så finns det så otroligt mycket du kan göra, en av sakerna är inte att gnälla, utan istället alltid, utan ett enda undantag, säga ifrån när du hör antydningar till sunkiga åsikter oavsett om det är allvar eller skämt. En annan sak är att vara tydlig med dina intentioner, även fast ”du inte ska behöva”, för att visa att du är för något bra, till exempel genom att självmant ta upp osakliga löneskillnader- fast du gynnas av dagens struktur, skicka hem din fulla kompis som börjar få en sexistisk eller rasistisk jargong och prata med denna efteråt om problemet med det, säga till okända män som inte respekterar ”nej jag vill inte prata med dig” ute. And the list goes on. Istället för att fundera på hur du kan slippa bli misstänkliggjord, fundera på hur du kan jobba mot orsaken till att du blir det.

 

 

Annonser

4 thoughts on “Det är orättvist mot männen

  1. Bra skrivet! Jag brukade reagera så när jag var yngre, även om jag kallade mig feminist då också.
    –Vadå ”alla män”?!
    Men det här är ett sådant exempel på hur att läs mycket faktiskt kan öppna dina ögon för något som är väldigt verkligt och på riktigt.

    Gilla

  2. Det är precis dit jag vill komma, att alla blir så pålästa att de förstår att de inte är skyldiga bara för att de blir misstänkliggjorda och att allas energi riktas mot att få bort roten till det onda. Sedan är det ju inte så att man blir ledsen direkt av att det kommer vandra massa icke-kränkta män på gatorna och vara bra förebilder för andra män.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s