Kleta inte era fördomar på mig

”Ååååh! En Tjej! Vad bra, då vet ni vilka kläder ni kan köpa, vad hon kommer att älska, hur ni ska inreda hennes rum, vad hennes fritidsintressen kommer att vara!”

Inte helt ovanliga kommentarer nu för tiden tyvärr. Jag börjar sakta men säkert få mina farhågor besannade. Jag visste att folk som kände till min ståndpunkt höll tillbaka sina värsta sexistiska/fördomsfulla kommentarer gentemot mig, men inte så här mycket som det visar sig nu när de inte anser att barnet i min mage valt annat än att behandlas som traditionellt tjejig. Innan hon ens är född.

Det är skrämmande hur mycket folk anser sig veta om hennes smak och intressen och personlighet och egenskaper innan någon ens träffat henne. Det är ännu mer skrämmande att jag och min kille inte kommer ha en chans att skydda henne från alla andras snäva syn på vad som är lämpligt pga kön. Insikten om att folk kanske börjar förstå vilken jargong som är mer eller mindre modern i arbetslivet gentemot vuxna människor knappt har ändrat något alls när det kommer till deras bemötande mot barn, de är ju omedvetna om vad de blir utsatta för och då kan de ju själva inte föra sin talan för rätten att behandlas som hela individer, inte bara som sitt kön.

När man som vuxen tar upp detta så blir många arga för att de förväxlar det sociala könet, som jag pratar om, med det biologiska.

Vidare är en vanlig missuppfattning att feminister vill göra barn könlösa, eller ja egentligen allt och alla vill dom väl avköna. Så är det ju givetvis inte, däremot vill nog många som satt sig in lite i ämnet att fler alternativ ska erbjudas från början så att ens riktiga personlighet får plats och kan utvecklas, oavsett vilket kön man har. Det handlar snarare om att INTE begränsa, utan utforska alla egenskaper. Detta är extra viktigt i ens bemötande mot barn för att de saknar erfarenheter för att kunna bemöta fördomar kritiskt och alltså är som små himla svampar som suger åt sig allt de upplever, sjukt viktigt att hålla jävligt bra koll på vad andra tutar i dom.

Könsroller är något jag vill skydda mot så långt det går, jag vill inte att barn, mitt eller andras, ska behöva få konstiga förväntningar på sig på vilka beteenden som är passande och inte pga kön, jag vill istället att vi ska prata om beteenden och egenskaper som könlösa. Att vissa beteenden är bra, oavsett kön, och vissa accepteras inte, oavsett kön. Könsroller är inget annat än skadliga, de tvinga in människor i mallar som man sedan snällt får rätta sig efter, går man utanför så kommer kritiken som ett brev på posten, eller näthat som kvinnohatarna ägnar sig åt främst.

Jag börjar bara ana att detta kommer bli en lite mer utmanande historia än vad jag först trodde. Men det är inte riktigt läge att skita i det nu, det blir till att agera skyddssköld mot samtliga fördomar och försök att klämma in i någon trist, skadlig könsroll.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s