Könsstereotypa adjektiv

Som svar på det jag skrev om uttrycket skinn på näsan fick jag en länk till en intervju skickad till mig av en av tjejerna jag träffade i måndags. Den verkligen sätter fingret på hur man pratar olika om egenskaper beroende på om det är en kvinna eller en man som uppvisar dom. För er som är för busy med viktigare saker men ändå känner att ni vill veta vad all the fuss is about den här gången har jag plockar russinen ur kakan (I know you want it)! Mycket nöje:

Skribenten tycker inte att vi behöver vänta och levererar alltså denna maffiga som rubrik ”Maria Kulles karaktärer är inte till lags”. Rubriken brukar man ju som ni vet försöka göra lite uppseendeväckande för att fånga läsarens intresse. I detta fallet, pga att det är ett kvinnonamn, anses att ”inte vara till lags” som något som ska få folk att reagera, något utöver det vanliga förutfattade att kvinnor är och ska vara till lags.

Sedan dröjer det inte länge till nästa stereotypa beskrivning. Närmare bestämt första meningen i ingressen som lyder: ”Rakryggande, stabila och aningen barska”. Man bara what the fuuuck?? Aldrig att någon skulle beskriva en manlig karaktär så.

Sedan fortsätter artikeln handla om kvinnorollerna hon spelat och att hon lider av att vilja vara duktig flicka osv.

Jag tänkte att jag skulle göra ett stickprov på mitt företags intranät! För att inte låta något ämne störa så tog jag två tillkännagivanden av folk som fått nya tjänster. Jag valde riktigt högt uppsatta sådana. Låt oss ta en titt på hur man valt att beskriva den kvinnliga och den manliga chefen!

Mannen har man valt att namnge många av rollerna och ställena han jobbat på tidigare. För kvinnan nämns bara det senaste, och för hennes nya tjänst säger man vem mannen som satt på positionen innan henne och vad som hände med honom.  Man klumpar ihop hennes erfarenheter som ”haft en mängd olika chefs- och nyckelroller”.

Det BY FAAAAR mest störiga i det hela är att det BARA på kvinnans sida finns en liten ruta med hennes ålder, familj och fritidsintressen. Och då var jag tvungen att kolla på fler artiklar om män i hopp om att den första som saknade det bara var en slump och jag hittar fan ingen där DERAS varken ålder, familj eller fritidsintressen nämns! Den så kallade ”slumpen” beter sig misstänksamt strukturellt tycker jag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s