Alltid någon annans ansvar att stå upp för rättvisan

När någon i ett sällskap säger något fördomsfullt eller förminskande om kvinnor, eller rasifierade eller någon annan utsatt grupp för den delen så tenderar blickar att riktas mot mig, ibland ackompanjerat av en hö-höig kommentar om att ”nu reagerar hon snart” eller ”stackars den som vad dum i huvudet för här kommer snart en uppläxning”.

En liten del av mig blir lite nöjd över att jag med min blotta uppsyn kan påminna folk om att inte göra bort sig genom att säga dumma saker, även fast det också är ett bevis på att folk i grund och botten vet att det de säger är fel, annars hade de ju inte kunnat urskilja det puckade från det bra utan en tillsägelse från mig. En annan sida av mig vill fråga personen som tittar på mig när någon gjort bort sig varför hen själv inte säger något. JAG är inte ensamt ansvarig för att allas sätt att uttrycka sig inte förtrycker andra. Jag upprepar: JAG är inte ensamt ansvarig för att allas sätt att uttrycka sig inte förtrycker andra. Det är ett gemensamt ansvar, och att vara tyst i ett sådant sammanhang är samma sak som att ge ett tyst godkännande. Detta är inte att rekommendera:

Kundens approach when you skriver specifika frågor about the text to the kund and all you get for svar is “ok, återkommer” for ALL ETERNITY.

Jag har ibland kollat hur det kommer sig att personer med, enligt mig, vettiga värderingar inte säger något, och väldigt ofta är förklaringen att de vet att den som uttrycker sig förtryckande inte menar illa. Men jag köper inte det. Att inte ta hänsyn till andra människors känslor bara för att till exempel få använda vissa ord ”som man alltid gjort” är att välja att göra någon ledsen för att man anser att ens egna rätt att inte ändra sig trots info om konsekvenserna är viktigare. Så jag tycker att vi kan komma överens om att ”hen menar inte illa” är en jävligt lam ursäkt som inte bör vara accepterad längre.

Så, ni som höhöar till någon annan att säga ifrån vill jag ovänligt och bestämt kasta tillbaka bollen till och säga gör det själv någon gång. Var en del av lösningen istället för problemet. Tack på förhand. Tills dess:

Annonser

1 thought on “Alltid någon annans ansvar att stå upp för rättvisan

  1. Ping: Alltid någon annans ansvar att stå upp för rättvisan | feministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s