Är det jobbigare för gamla vanliga hederliga män att uttrycka sig idag?

PK-maffian. Känner ni till den? Om inte så säger wikipedia så här om politisk korrekthet:

”Politisk korrekthet, alternativt PK, betecknar idag vanligen språkbruk, idéer, politik och beteenden som eftersträvar att undvika att exkludera, marginalisera, kränka eller förolämpa grupper definierade utifrån kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera.[1][2]

Begreppet politiskt korrekt används i pejorativt syfte.[3] Enligt SAOL är begreppet en ”något nedsättande” beskrivning av en inställning där man är ”överdrivet noggrann med att följa rådande politiska värderingar”.[4]

Begreppet politiskt inkorrekthet betecknar att gå emot sociala normer i politiska sammanhang, exempelvis som att uttrycka fördomar mot olika grupper och minoriteter.”

Smickrande enligt mig?

I media gråter privilegierade människor ut för att PK-maffian är ute efter dom. ”Feministerna är så himla arga nu för tiden” heter det, ”Det var mycket bättre förr när alla bara sprang nakna på ängar med blomkransar i håret och målade peace-märken i ansiktet och sjöng i grupp om en ny tid de ville skapa”. Okej det sista hittade jag på själv, men jag antar att det är den feministiska rörelsen de tyckte var okej förr. För de gillar alltid hur det var förr mer än hur det är nu. Männen främst då, för dom var om möjligt ännu mer privilegierade då.

Men ligger det något i vad dom säger? Har det blivit ett hätskare klimat där vi kräver att man använder ordet hen, klär våra barn könsneutralt, har unisexkläder själv? Ja men kanske faktiskt. Det är bara det att skillnaden mot tidigare inte, som de verkar tro, är att vi har blivit mer arga eller kränka för nya saker. Vi påtalar samma orättvisor som alltid funnits. Och det är väl just precis där skon klämmer. De oemotsagda får plötsligt mothugg, det behöver motivera hur det egentligen tänker när de envisas med att använda n-ordet, fast det är laddad och kränkande. De behöver förklara varför de prompt måste säga han om t.ex. läkare de inte vet könet på. De behöver motivera varför de skickar hatmail till kvinnor som valt att inte raka bort hår från kroppen som växer där på typ alla. Fast de aldrig träffat henne ens och förmodligen aldrig kommer göra det heller. Vi bara ”oh please, berätta mer!”

Dom bara:

Så ja, det har väl kanske blivit lite mer obekvämt att vara fördomsfull och respektlös nu för tiden när PK-maffian lurar bakom vart och vartannat hörn på internetz och i mörka gränder.

Och det är fantastiskt tycker jag.

Annonser

1 thought on “Är det jobbigare för gamla vanliga hederliga män att uttrycka sig idag?

  1. Ping: Är det jobbigare för gamla vanliga hederliga män att uttrycka sig idag? | feministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s