En smygrasist på jobbet?

I mitt jobb så är en stor del av min vardag coachning av personer, främst chefer i någon form. Nu är det så att jag har hamnat i en situation som är lite märklig och som jag inte vet hur jag ska förhålla mig till. Det är nämligen så att jag fått indikationer på att en av de jag coachar är sverigedemokrat. Det är alltså inte fakta utan bara en hint, en rätt rak sådan men ändå, inte fakta.

Jag hade mitt första samtal med den här personen innan jag fick höra detta. Personen har en ganska arrogant attityd och skuttade väl inte in i rummet där vi sågs med ett leende och nyfikenhet som första egenskap som lyser igenom. Nej snarare mer så här:

Ni förstår ju hur enkelt det var att få en sån här att få förtroende för en.

Till vissas förvåning lyckades jag i alla fall på mindre än en halvtimme få människan att vilja jobba med sig själv och sitt ledarskap med min eminenta coachinghjälp framöver. Trots att hans syn på sitt ledarskap är något i den här stilen:

Sen nås jag av ryktet att han kanske är sverigedemokrat. Jag känner instinktivt att jag vill fråga hur det ligger till med hans politiska färg och människosyn, och om mina farhågor skulle visa sig stämma vill jag bara ge fingret och eventuellt sprida ordet och hoppas på social utfrysning och dålig karma för all evighet.

Men sedan tänker jag att jag kanske ska använda min position som hobbypsykolog och kanske hjälpa honom (och kanske främst hela hans omgivning och världen i stort) genom att ändra honom!

Nu kanske varningsklockorna hos några av er ringer och signalerar ”kvinnofälla alert” på att ”fixa” någon. Jag förstår det, och upplever det ju själv också. Men jag tänker att sverigedemokrater (om det är en sådan jag har att göra med) blir ännu mer kränkta än vad de redan är och att det kanske befäster deras ställning ytterligare. Och eftersom jag inte med säkerhet vet så kan jag ju inte bemöta det riktigt heller, utan bara tålmodigt få honom på rätt väg istället.

Dock ska jag tillägga här, om det nu skulle finnas tvivel, att han kommer få ångra sig ordentligt om han skulle ge uttryck för minsta lilla unkna åsikt. Jag skiter högaktningsfullt i att det är på jobbet och att vi nog inte förväntas hamna i politiska diskussioner eller kommentera varandras åsikter. Om någon uttrycker åsikter som är förtryckande så kommer jag opponera mig mot det, på ett professionellt sätt då givetvis.

What you want to say when you’ve been uppsagd and the bemanningsföretag ringer and asks if you can hoppa in och jobba.

Så, det här har potential att bli någon slags följetong om det vill sig illa. Vi märker helt enkelt.

Annonser

1 thought on “En smygrasist på jobbet?

  1. Ping: En smygrasist på jobbet? | feministen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s