Flickigt och kvinnligt är extremt olika saker

Det händer att jag får frågan varför jag inte har lite mer färg på mig (eh, svart, grått och vitt ÄR färger, thank you very much). Vidare kan det komma exempel på lämpliga färger som påhopparen anser att jag skulle klä i. Inte sällan kommer förslaget från kvinnor som har en lite mer, enligt mig, flickig klädstil. Enligt dom själva kallar dom den kvinnlig. Men för mig är skillnaden enorm.

I den sjuka lilla patriarkala världen vi lever i så finns det ett ideal som innefattar ungdom, eller barndom till och med. Detta idealet appliceras föga förvånande på främst kvinnor, inte män. Infantilisering är ett ord man kan använda för att beskriva det. Det är bara att titta på valfri reklambild/film. Kvinnor förväntas eftersträva normer som är naturliga för barn. Rynkfri, hårfri, kurvfri, tyst, snäll, väluppfostrad, naiv och fnittrig. Varför tror ni att vi inte ser så mycket volangdetaljer på kläder för män? Varför tror ni att produkter som marknadsförs mot kvinnor ofta får namn som ”Baby lips” ”Young again” och ”Bubble gum smelly”? Jag har då aldrig sett liknande produktbeskrivningar för män- för att de inte förväntas vara barn for life.

Jag känner att flickighet på mig som vuxen kvinna är jävligt motbjudande. Jag vill uppfattas som vuxen, inte som ett förvuxet barn. Jag känner själv att jag skulle legitimera ett förminskande beteende mot mig från andra om jag själv skulle signalera  att jag är att likställa med ett barn genom hur jag väljer att se ut.

Om man inte har tänkt på detta innan så kan det vara svårt att komma på hur det visar sig, det är så vanligt att det nästan uppfattas som normalt, det är som en det av bildspråket vi är vana att se. Här är några exempel:

Bildresultat för infantilisering

Bildresultat för infantilisering

Det är inte ofta jag kollar i modemagasin av dels den här anledningen, jag vill inte besudla mitt omdöme med sjuka ideal. Men ibland ligger det ju i väntrum och liknande och då brukar jag kolla. Det är samma skit varje gång faktiskt. Modellerna framställs som barn, jag brukar bli helt matt och undra hur det är möjligt att detta kan gå så många obemärkt förbi. Men vi är så exponerade för det här att vi inte ens reagerar på det.

Hur som helst, det här är anledningen till att jag inte vill ha på mig lite ”roligare” kläder med volanger eller smink som låter som att det är för barn heller för den delen.

Annonser

8 thoughts on “Flickigt och kvinnligt är extremt olika saker

 1. Känns som mormor och barnbarnen ska har liknande kläder. Klädbutikerna har stringtrosor och spetsiga bh till 3-4 åringar.
  Och inte tala om dessa skönhetstävlingar där småbarn sminkas till unga kvinnor.
  http://finest.se/lailamaria/2012/08/20/skonhetstavlingar-for-barn/
  Till vems glädje?
  Sen ska man hitta en Sugardate, Sugarbabe eller Sugardaddy.
  Tittar man på en film där mannen säger till kvinnan ”kom till pappan” är man spyfärdig.
  Vi matas med detta överallt hela tiden.

  Gilla

 2. Ping: Flickigt och kvinnligt är extremt olika saker | feministens

 3. Ping: Skäms på er Canon! | Feministdelegationen

 4. Ping: Kvinnobil | Feministdelegationen

 5. Ping: Vill feminister verkligen att alla ska se könsneutrala ut? | Feministdelegationen

 6. Hej!
  Älskar detta inlägget, så bra, tack! Vill bara tillägga att ännu en sjuk aspekt i det här är att på vissa sätt så ska ju kvinnor vara mammor till män också, samtidigt. Fast det är ju inte alls på samma sätt. Kvinnor lärs att vi får ABSOLUT INTE förminska män som så som män ”naturligt” förminskar kvinnor, som du skriver om här. Däremot ska vi ta hand om hans känslor, ständigt läsa av hans signaler utan att han säger nått, laga hans mat, städa hans hus, ta hand om hans små avkommor. Så vi kvinnor ska mamma männen, medan männen ”pappar” oss, men på två helt olika sätt. Båda sätten strävar så tydligt mot att Män Ska Ha Makten Över ”Sina” Kvinnor.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s