Experimentet- den manliga assistenten

Idag har jag lyckats utöva min makt och genomföra ett litet experiment på jobbet.

Jag höll i en workshop där två grupper vid tre olika tillfällen skulle problemlösa tillsammans. Jag iakttog vem som tog på sig assistentrollen och skrev ner vad grupperna sa i första av tre ronder. Föga förvånande var det två kvinnor som av en slump tog sig an uppgiften.

I rond två utövade jag min makt som facilitator och sa att det nu var männens tur att ta den rollen. Vilda protester och i vanlig ordning kom ett och annat sakligt argument. Som att forskning (av kommentaren att döma missuppfattad sådan) visar att män inte kan göra två saker samtidigt. Killen som sa detta hade läst det i en bok. Samma kille jobbar också som IT-utvecklare. Inte bara en vanlig utan som senior sådan trots sin unga ålder så nog kan han skriva. I andra gruppen tog en tjej uppgiften efter att två killar nobbat förslaget. Ingen fara på taket tänkte jag- det gäller bara att få de två sista av de totalt sex tillfällena att bli enbart killar så har vi uppnått lika fördelning i alla fall.

Sista ronden. Nu är det bara en kille, samma som hävdade att han inte kan göra två saker samtidigt i ena gruppen, och han hade ju redan skrivit! Bu-fucking-hu, jag gav honom pappret igen. I andra gruppen protesterades det, jag förklarade att tjejer inte per automatik är assistenter och sekreterare, då fick jag som svar att killar inte heller är det, sant- därför delar vi lika sa jag.

Alltså ni skulle sett blickarna som utbyttes mellan de stackars killarna när de hade förnedrats på detta sätt.

Men- tjejerna. Man kunde typ höra hur deras ton ändrades, det var någon som behandlade dom likvärdigt och tog deras fight och inte förutsatte att de utöver sn huvudsakliga proffesion också skulle göra det gamla kvinnogörat.

Jag tänker använda varenda tillfälle att fördela uppgifter lika. Det är så otroligt tillfredsställande med instant feedback på vissa saker ibland. När man kämpar för jämställdhet så kommer ofta resultaten av slitet så otroligt långt senare, visa saker kommer jag förmodligen inte ens få se hända under min livstid. Så jag rekommenderar varmt att mixa upp den gamla hederliga kampen med lite aktioner med omedelbar effekt.

Annonser

2 thoughts on “Experimentet- den manliga assistenten

  1. Ping: Experimentet- den manliga assistenten | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s