Hur vet du när någon tar sig tolkningsföreträde?

Vanligaste sättet att komma på när något tar sig tolkningsföreträde är att hen utesluter ”jag tycker” eller liknande statement ur ett påstående som saknar data som grund för det. Hen anser att dennes åsikt är objektiv,rätt ocharmig egenskap tycker jag, men det antyder att personen sitter på en position i den aktuella frågan som ger denne möjlighet att tolka situationen på sitt sätt och applicera den tolkningen på alla andra som den rätta. Ett praktexempel är abortfrågan. Det finns ju hur många män som helst som tar sig rätten att inte bara tycka, utan även lagstifta kring vad kvinnor får göra med sina kroppar. Pro-life my ass, hade dom varit så himla pro-life så hade även tvångsorgandonation om det kan rädda liv införts. Och man hade kanske sett till att de födda barnen fick mat, skydd och annat för att överleva. Ni förstår, folk som själva aldrig kan hamna i en situation där de kan komma att behöva göra en abort håller på och bestämmer över folk som kan komma att ha behovet. Hur sjukt?

Samma med slaveriet, vita människor bestämde att färgade kunde handlas med. Hitler och c/o bestämde att judar inte skulle få leva. Män bestämde att kvinnor inte skulle få rösta. And the list goes on.

Omsätt nu det här fenomenet i vardagliga sammanhang och du har tolkningsföreträde i sin vanligaste form i dagens Sverige. Det måste också bort. För när det tillåts och kan fortgå så kommer det bland dessa finnas människor på maktpositioner, och helt ärligt så är det inte så stor skillnad på hur folk är på jobbet och hur de är privat. Det leder till att de kommer ta sig massa tolkningsföreträden på jobbet också. Och vi ser ju på exemplen ovan att det sällan är en bra idé.

Så när du får höra någon som inte verkar ha erfarenhet eller data i en fråga uttala som om dennes åsikt är allsmäktig, fråga vilka erfarenheter eller fakta som finns.

Annonser

1 thought on “Hur vet du när någon tar sig tolkningsföreträde?

  1. Ping: Hur vet du när någon tar sig tolkningsföreträde? | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s