Vem får vara jobbig feminist?

Jag är en relativt normativ person. Jag som ljushyad, sminkar mig lite, inga funktionshinder, ingen övervikt, får säga massa feministiska saker för att jag på många plan ändå passar in i mallen. Jag jobbar på bank, tjänar okej, bor i Stockholms innerstad, är i en heterorelation. Jag är inte en allt för udda fågel, jag har inte hoppat i galentunnan enligt samhällets rådande normer.

Jag ser ändå hur mina åsikter uttrycks av andra och jag ser hur olika mottagandet blir. Är det t.ex en man som precis fått barn, då en dotter, och tycker att hon borde ha samma rättigheter och skyldigheter som killarna så kan man betta en ansenlig summa pengar på att folk applåderar och fäller en tår för herrejävlagud vad fint sagt och ohmyghaaad vad rätt han har. Är det en tjej som inte direkt hämtat stilinspiration från någon europeisk prinsessa som jobbar på ICA som tar upp att hon får mindre betalt än killarna på hennes jobb som gör exakt samma sak, eller berättar att hon blir tafsad på på lagret så är det bara att bita ihop och det var nog ändå bara en ung kille som bara ville visa att han gillade henne och chefen hade inte mer pengar just i år och vänta bara så ska du se att allt ordnar sig.

Vem som yttrar en åsikt bestämmer hur andra kommer att ta emot den. Det beror delvis på redan befintliga hierarkier, om en privilegierad person säger något kommer fler hurra, om en mindre privilegierad person säger något så kommer färre notera det och kanske till och med avfärda det. Ett praktexempel som jag snabbt nämnde ovan var det om feministiska idéer, när kvinnor, som strukturellt är underordnade män pekar på orättvisor får de samtliga näthatare efter sig som bevisar underordningen genom att framföra sina hot om våld, ofta sexuellt våld. När en man, gärna vit och med en ansenlig summa på banken, säger exakt samma sak så blir det en likeraket av rang.

Jag skulle vilja säga att feministiska åsikter, aka den helt tokiga idén om att kvinnor och män ska behandlas likvärdigt, fortfarande idag anses vara något radikalt i alldeles för många grupper. Det finns fortfarande människor som tycker att det blir superobekvämt när man pratar om detta, även fast det borde vara världens mest naturliga grej.

Detta fenomenet märks inte bara när vi snackar jämställdhet utan även t.ex rasism, om en vit privilegierad person pratar ut i media om rasism så är det toppen och revolutionerande. Om en rasifierad person gör samma sak så är det sverigehat och kommentarer som ”åk hem” kommer som ett brev på posten.

white-privilege

Kontentan är att det nog inte är åsikterna i sig egentligen som är så himla provocerande, utan att en grupp som på något sätt är strukturellt underordnad klagar på en grupp som är strukturellt överordnad, det blir som ett hot mot ordningen, rädslan för att bli av med privilegier dyker upp och den rädslan kan driva folk till vansinne om det vill sig illa.

Av den här anledningen är det viktigt att alliera sig och aktivt visa sitt stöd för olika rättvisefrågor, inte ta över tolkningsföreträdet, utan lyfta de utsattas historier. Jag har skrivit om detta tidigare här.

Nu ska vi inte tro att detta bara gäller vita män. Det häller oss alla, jag antar kallt att man i något avseende är mer privilegierad än andra, så alla kan göra något. För att förenkla kan man bara ta en titt här.

Avslutningsvis, I couldn´t care less ifall någon tycker det är jobbigt att jag uttalar mig om diverse orättvisor. Det är lika bra att dom vänjer sig. Och om någon gör det oerhört korkade valet att dessutom yttra sitt enorma lidande så kan hen förvänta sig följande.

Ha en riktigt bra fredag!

Annonser

1 thought on “Vem får vara jobbig feminist?

  1. Ping: Vem får vara jobbig feminist? | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s