Vill ni veta vad genusdualism är?

Ni vet ju att egenskaper, saker, färger, ja allt egentligen könas som kvinnligt eller manligt. Notera ”eller” här, det är dessutom så att det alltid råkar te sig som motsatser. Det som är kvinnligt är ABSOLUT INTE MANLIGT HERREJÄVLAGUD, DET ÄR JU MOTSATSEN! Dessutom är detta, surprise surprise, en ypperlig grej att använda om man vill sälja dubbla uppsättningar prylar till hushåll med både kvinnor och män. Hej Blekk har skrivit om detta innan och det var där jag hittade filmen med. Den här filmen tycker jag illustrerar det på ett fantastiskt enkelt och bra sätt. Låt oss titta på den och sedan snacka vidare om hur detta syns i arbetslivet, för det är inte bara ett fenomen som visar sig i shoppingsammanhang.

Varför detta är skit för oss i arbetslivet är för att det som är manligt ÄR vad kvinnligt INTE ÄR, och kvinnligt ÄR sådant som manligt INTE ÄR. Tittar vi på toppen av hierarkierna, i alla fall i min bransch, så hittar vi män, främst. Vissa helt inkompetenta, andra superduktiga med himla fina egenskaper som i yrkessammanhang ofta könas som manliga. Detta leder till att kvinnor inte anses kunna ha samma egenskaper, utan man letar efter ANDRA egenskaper som visserligen också kan vara bra och lämpliga, men det tycks vara helt orimligt att kvinnor och män skulle kunna besitta liknande uppsättningar egenskaper. Vilket leder till att kvinnor inte får tjänster för att man bara tittar på egenskaperna som män på plats redan claimat som sina. Som kanske är helt avgörande för att klara jobbet. Så kvinnor möter det berömda glastaket.

Jag upplever ofta att jag får egenskaper kletat på mig i taffliga försök att försöka etikettera vem jag är. Ord jag inte alls kan identifiera mig med dyker upp, och det gäller inte bara mig utan jag hör också kvinnliga kollegor beskrivas med helt andra ord än män. Titta bara på allas vår kära Dalai Lamas senaste utspel, han säger att han till och med kan se fördelar med en kvinnlig Dalai Lama eftersom kvinnor ”biologiskt” har en fallenhet för att ”visa ömhet och medkänsla”, vilket enligt honom skulle vara bra i en orolig värld. Nog för att det sista kan stämma, men att det skulle vara biologiskt det vet jag inte. Det är nästan som ett tvångsbeteende hos både kvinnor och män att trycka in personer i könsroller. Man vill bara:

För att kvinnor ska få samma möjligheter att avancera på sina arbetsplatser (och i samhället givetvis) så krävs det att vi slutar se kvinnor och män som varandras motsatser, därför är det viktigt att vi lär ut allt vi kan om genusdualism så fler förstår att det vi idag anser vara kvinnligt och manligt kanske inte behöver vara det och att det inte behöver vara motsatser.

Man bara:

Annonser

1 thought on “Vill ni veta vad genusdualism är?

  1. Ping: Vill ni veta vad genusdualism är? | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s