Det ska vara obekvämt att vara fördomsfull.

Jag får relativt ofta kommentarer som att jag är rak, säger obekväma sanningar, lyfter problem som i sin tur kan skapa lite jobbig stämning, främst brand män. Mitt svar har länge varit att det inte gör mig något. Jag besväras inte det minsta av det.

Över min döda kropp att jag skulle tillåta en fortsatt normalisering av förtryck i någon form. Att peka på felbeteenden är mycket viktigare än vad många tror. Titta bara på hur normaliserat rasism blivit på bara 5 år. Nu skäms ju fan inte folk längre när de yppar sina unkna rasistiska åsikter. Och nej det är inte ett brott mot yttrandefriheten att kapa en diskussion som är förtryckande. Det är sjukt att antirasism ses som vänsterextremism, och högerextremism (läs: rasism) ses som en demokratisk rättighet. Då är det något fel.

Men lika lön för lika arbete är väl en självklarhet att vi alla kämpar tillsammans för va? Det tycker ju till och med dom vita kränkta mä… eh jag menar jämställdisterna med? Weeeell, i USA, som vi ändå när man tänker efter rätt ofta försöker efterlikna och inspireras mycket av så hände detta precis:

Nu ska jag inte låtsas som att jag är överdrivet förvånad, republikanerna just har ju kanske inte gett mig intrycket av att de kämpar för sådant som ligger mig nära om hjärtat. Och Trump är inte en av mina favoritpersoner heller. Alls faktiskt. Så jag anser att det går att utläsa ganska mycket om republikanerna genom att ta en titt på vem de hejar på och vars värderingar de älskar.

Hur kom vi in på Trump? Jo- idag verkar sjukt läskiga åsikter lätt kunna motiveras av rätten till yttrandefrihet, sällan hör man samma entusiasm för säg, mänskliga rättigheter, från dessa. Men precis som med alla andra onda krafter brukar de goda vara rätt mycket starkare, bara att de ligger latent i oss. Det är när vi väcker den där sidan som vi överröstar förtryckarna, oavsett vilken form de kommer i.

Därför ska du vid varje tillfälle du får göra det jobbigt att förtrycka, hur subtilt det än är. Det är inte DU som skapar jobbig stämning. Du pekar bara på orsaken till den redan jobbiga stämningen, don´t shoot the messenger liksom.

För att underlätta starten för er som kanske ska testa detta för första gången (OBS! Jag är typ avundsjuk, ni kommer få uppleva en kick som heter duga av att vara rättvise-super-heroes), så kommer här lite exempel så ni är förberedda till max och inte blir chockade över hur o-fant-ligt dumma reaktioner man kan få. Håll i hatten:

Utgångsläget
De arma små mansliven (OBS! Inte-alla-män™) lever ofta i total ovetskap om att deras vanliga jargong är fullspäckad av fördomar och subtila förtryckande tendenser som kan komma ur dom när de minst anar det, därför kan man känna att det tar emot att förstöra deras happy-känsla, så här ses de vanligen innan ditt bidrag:

Det dåliga skämtet
Som en del i deras inövade sociala mönster återfinns en av grundpelarna- det dåliga skämtet. De har under decennier fått ett skratt (pga att kvinnor i deras omgivning fått lära sig att man skrattar åt mäns skämt oavsett kvalitet), så de VET INTE att det är ett dåligt skämt! Ni förstår ju, det kan inte vara lätt. Så här är mellantipset- om man inte vill trampa till för hårt på en gång, så kan man skratta lite, ska vi säga, lite överdrivet? Det brukar ge en hint om att det kan vara dags att öva in en ny repetoar på utfyllnadsskämt vid obekväma tystnader eller vid behov av bonding.

Överlämningsförsöket
Här ni, det här skulle jag säga att jag ser exempel på varje dag. Män som i sin förtrollade lilla värld känner sig berättade till enbart ägna sin dyrbara tid åt roliga saker, och således lämpa över det mindre roliga på andra. Kvinnor oftast, eftersom andra män inte vill ta i dom tråkiga sakerna. Här är det bara att säga som det är:

Var bara beredd på det här (se det som underhållande):

Det uppstår bromance och kvinnoföraktande kommentarer kommer fram
Saker som ”man up”, ”är du en sötnos och hämtar en kaffe” (som att den manliga kollegan skulle vara, ve och fasa, KVINNA!), ni förstår vad jag menar. Då ska du:

Dom bara:

Du bara:

There you go! Ut och kör feministisk aktivism när det är som bäst!

Annonser

1 thought on “Det ska vara obekvämt att vara fördomsfull.

  1. Ping: Det ska vara obekvämt att vara fördomsfull | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s