Det osunda sunda förnuftet

Vi har alla varit med om att någon bortförklarar en tillsynes puckad åsikt/beteende med att det bara krävs så kallat sunt förnuft för att förstå det. På samma sätt kan bra åsikter/beteenden som är normbrytande, som att t.ex den då vaaansinniga idén om att kvinnor skulle få rösträtt, avvisas med att det är orimligt, vilket en borde förstå om man använde det sunda förnuftet.

Som ni kanske märker är användningen av ordet ”sunt” lite si sådär när man krafsar lite på ytan. För vad som anses vara sunt är ju inte direkt en och samma sak, men när det används kan det ha en tystande effekt på åhörare, det kan skrämma folk till tystnad helt enkelt. Om en åsikt anses tillhöra det sunda förnuftet så blir det mindre ifrågasatt.

Sunt förnuft kan beskrivas som den oreflekterade åsikten hos gemene hen, de bygger på oanalyserade erfarenheter som inte säger något om den större situationen. Däremot kan vi lära oss något från systematiskt insamlad data. Ett enligt mig mycket bättre alternativ när vi ska lösa problem. Sunt förnuft är individuellt, data är universellt.

18

Det kan tyckas vara helt självklart att vi i en situation där vi kan välja att utgå från det sunda förnuftet eller data skulle vara en självklar vinnare, data. MEN så är icke fallet. Nej, för det finns situationer där det kan råda konsensus kring att det sunda förnuftet ska behandlas som fakta, det händer oftast när gruppen som har den tysta (eller den onda uttalade) överenskommelsen om att göra så, har något att vinna på att data inte kommer fram. Om vi ska ta ett exempel ur luften bara, som kanske när det sitter en homogen grupp människor (läs: vita medelålders män på maktpositioner). De skulle ju inte tjäna på att lyfta upp faktan att mer heterogena grupper gör företag mer lönsamma, den informationen skulle ju röra om i gubbgrytan! Så de står fast vid att det är KOMPETENS som dom besitter som är superunik och herregud vääärlden skulle gå undeeeer om dom inte höll ordning! Det är ju sunt förnuft, makt är vita medelålders män, kompetensen liksom växer ur dom naturligt.

good job animated GIF

Exemplen på vilka som spelar på folks uppfattning om att sunt förnuft är samma sak som fakta är sverigedemokrater och andra rasister. De kissar ju nästan på sig när fakta från SCB och andra suspekta faktabanker plockas fram.

Sunt förnuft hänvisas det också till när vi snackar jämställda löner, sånt där tar tid heter det. Det har blivit närmast en självuppfyllande profetia. Jag tvivlar starkt på att det behöver ta så här lång tid faktiskt.

interview animated GIF

Så, med det sagt vill jag uppmana alla att ifrågasätta varenda liten grej som tillhör det så kallade sunda förnuftet. Största risken mot förändring är dom mentala hindren vi mot vår vilja fått inpräntade sedan barnsben, det kan vi inte ändra på, men vi kan definitivt se till att osanningarna inte fortsätter skada oss.

Herregud vad pretentiöst skrivet. Halleluja praise the lord liksom.

Annonser

1 thought on “Det osunda sunda förnuftet

  1. Ping: Det osunda sunda förnuftet | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s