Anta att du gör som jag vill.

Idag tänkte jag att vi skulle studera hur våra egna antaganden styr våra beteenden, och alltså andras beteenden i olika situationer.

Jag tänker ofta på hur otroligt mycket människors antaganden syns igenom, det går liksom inte att dölja. Precis hela tiden syns det precis som en sån där ful t-shirt med tryck vad du antar att du kommer få för svar eller bemötande. Tänk dig till exempel om man ska presentera något- då är det helt omöjligt att dölja vad du antar du kommer få för reaktioner. Och grejen är att folk generellt gillar att få instruktioner- så ditt antagande kan bli en självuppfyllande profetia. Antar du att publiken inte kommer köpa det du säger, då kommer dom inte göra det- för du utstrålar ”lyssna inte på mig förlåt att jag störde er och använde er mycket mer dyrbara tid förlåt ursäkta”.

Om du däremot antar att ditt framträdande är något som om det fanns, skulle vinna finansbranschens motsvarighet till en Oscar, då kommer de stående ovationerna som ett brev på posten.

oscars animated GIF

En liten detalj här som kan vara värd att nämna är att det så klart inte funkar med vilken bullshit som helst. Eller inte för kvinnor i alla fall (egentligen inte för män heller men alla håller minen för att inte såra den o så berömda manliga egot). Men jag antar att du inte skulle ställa dig på en scen och orera fritt om något irrelevant. Så ingen mening att fördjupa oss mer i detta.

Av mina väldigt forskningskorrekta studier i ämnet har det visat sig att kvinnor i större utsträckning än män antar lite sämre utkomster av situationer. Förmodligen för att kravet på prestation är större om du inte begåvats med kompetenskroppsdelen penis, och alltså har du fått lära dig att du alltid kan lite bättre. Men det betyder inte att det behöver fortsätta vara så. Även fast situationen inte är optimal så har jag sett att man kan få himla mycket bättre resultat om man jobbar med sina egna antaganden. Detta för att människor egentligen är ganska simpla i många avseenden, vi gillar när det är enkelt, så i väldigt många fall så styrs våra egna beteenden av vad andra förväntar sig av oss. Ditt antagande styr alltså andras beteenden när de i en given situation inte har ett färdigt beteende inövat. Vilket är rätt ofta.

movie animated GIF

Den här teorin funkar inte bara när man ska hålla presentationer som tur är, utan i väldigt många andra sammanhang också. Men vi ska inte överdriva hur effektfullt det är att bara i det tysta anta massa saker, för att det även ska fungera på lite mer självupptagna personer som inte har så bra koll på andra människor och deras subtila signaler så kan det behöva förstärkas en aning med att uttala det man antar. Också en gren som män verkar ha tagit till sig i lite större utsträckning men som på inget sätt är omöjligt att börja med!

För att så snabbt och lätt som möjligt bemästra denna ädla konst är det viktigt att det är trovärdigt. Det går alltså inte att fake it til you make it med denna, om du inte är en skådespelartalang av rang vill säga. Vilket de flesta av oss inte är.

Ett vanligt misstag är att det man antar och det man säger är olika saker. Många säger vad de vill ha men antar att de inte kommer få det. Det är inte trovärdigt och du riskerar snarare att förvärra situationen. Jämförbart med en skadad gasell på savannen. Lite makabert men icke desto mindre sant. Det krävs rätt mycket självinsikt för att se att tanke och ord diffar, vidare riskerar ens egna föreställningar om vad man är berättigad och inte till bekräftas till följd av detta om man får ett dåligt resultat.

Nu börjar detta likna en självhjälpsblogg som delar livsbejakande citat med solnedgångar som folk kommenterar med till exempel ”kramizar”, ”styrkekramar” (ofta är ”styrke kramar” särskrivet av någon anledning), ”kämpa”, ”efter regn kommer solsken” osv, ni förstår sorten. Det är alltså inte meningen och mina kräkreflexer testas lite av bara tanken på att detta kan uppfattas så. Uäh.

Om detta inte är nog för er kan ni hitta mer här. Mycket nöje.

Tillbaka till ämnet. För att sammanfatta. Du kan i viss mån påverka vilka reaktioner du får genom att anta att du får det du vill ha och är berättigad till.

Alltså- om du alltid antar att saker ska skita sig så gör det nog det lite mer än vad det hade gjort om du inte antog det. Du kommer känna att allt går emot dig personligen.

Om du antar att shit loads of great things is coming your way- då gör det nog det mer också. I tre steg bara.

Ju mer konsekvent du är med detta, desto bättre kommer det funka.

O

Annonser

1 thought on “Anta att du gör som jag vill.

  1. Ping: Anta att du gör som jag vill | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s