Kan inte män ta ansvar för män?

Ofta när jag påpekar ett beteende som är förtryckande så får jag som svar att jag ska förklara vad det är som är så himla hemskt med det. I 99 % av fallen förklarar jag på mer eller mindre pedagogiska sätt. Men i vissa fall så lackar jag totalt och orkar inte ta en himla förmyndarroll och snällt be någon att inte förtrycka för det är skadligt och fel. Gånger som dessa känner jag att det väl inte är mitt ansvar? Hur svårt ska det vara att läsa på lite och ägna sig åt en vettig mängd självransakan och utifrån det göra en plan för hur man kan vara en del av lösningen istället för problemet när det kommer till den rådande ojämställdheten.

Jag kan för mitt liv inte begripa att en sarkastisk ”men bevisa det för mig då”-attityd är det första som dyker upp i den lilla ärthjärnan. Det för ju osökt tankarna till beteenden man oftast kan bevittna hos barn, vilket leder till hobbyanalysen att de här männen aldrig behövt utveckla någon känsla för rätt och fel och ansvar och empati för de har kommit undan med bröliga pubertala ickesvar. För att de är män.

Jag önskar att fler män lärde sig hur de kan agera för att minska dom här männens utrymme, för antalet killar som står tysta bredvid när en puckad kommentar fälls är fler. Jag har hört att anledningen är att de inte vill förstöra stämningen. Det är bara det att den redan är förstörd, så det man antagligen menar är att man inte vill förstöra stämningen för mannen.

Jag ska inte ljuga- mina ögon glittrar extra mycket när jag ser män stå upp för, alltså vi ska vara riktigt ärliga, vem- eller vad som helst som inte råkar vara en vit medelålders man. Så man skulle ju inte gråta floder direkt om en fick bevittna detta ovanliga fenomen lite oftare.

Åhhh- nu får killar IGEN mer cred när de gör något kvinnor gjort sedan urminnes tider! Ja kanske lite, mest för att det är så himla ovanligt så det snarare klassas som en smärre chock än cred. Men oavsett- vi behöver ju få fler att göra detta. Frågan är bara hur. Som av en händelse har jag ägnat lite tid åt detta för att liksom ha något att börja med! Så- bevittna denna guide till hur män (för en gång skull) får fler män att gilla att stå upp för jämställdhet!

1. Om du är man, och råkar bevittna att en annan man rättar en man, ge en manlig bekräftelse på att det var helt rätt grej att göra för att visa att det är den manliga grejen att göra- nya mansnormer hello!

2. När du ser en möjlighet att ingripa, få med dig alla tänkbara män på tåget och känn er som bättre människor för att ni lyckats operera i grupp mot orättvisor!

3. En blick säger mer än tusen ord har man ju hört. Jag kan ju säga att det är en välbeprövad metod som fungerar bra om du har ett hotfullt stirr så att säga.

Over and out.

Annonser

3 thoughts on “Kan inte män ta ansvar för män?

  • Hej Fredrik.

   Det stämmer bra att det ser ut så i deras styrelse. Jag vet inte om de har den mest ojämställda, men oavsett vad så är den ju onekligen kvinnodominerad. Jag vet inte riktigt vad du vill med din kommentar, kanske bara påpeka, eller kanske veta vad jag tycker om det? Om så är fallet vill jag börja med att säga att jag då inte jobbar inom partiet, så jag kan inte stå tillsvars för dom, och feminism är mer än ett parti. Med det sagt kan vi gå vidare till att kommentera din kommentar. FI själva kommenterar så här:

   För mindre än hundra år sedan var kvinnor helt utestängda från politiken. Fortfarande präglas etablerad partipolitik av en manlig norm. Inte minst syns detta i att många partier har kvinnoförbund för att driva de frågor som uppfattas som kvinnliga särintressen och inte riktig politik. Kvinnoförbunden står nära oss i flera viktiga frågor, men har tyvärr svagt inflytande. Därför behöver vi heller inget mansförbund för att driva några marginaliserade mansfrågor. Snarare utgör vi en nödvändig motvikt mot mansdominansen, inte minst i EU.

   Vi driver en aktiv politik för att uppnå de jämställdhetspolitiska mål som riksdagen i konsensus officiellt tagit ställning för. Fi välkomnar alla som delar vår ideologi, en frihetsrörelse som sätter mänskliga rättigheter, jämställdhet och social rättvisa högst upp på agendan. För alla läskunniga och som inte avfärdar SCB som kidnappad av någon feministisk konspiration, står det klart att Sverige inte på något område har uppnått jämställdhet.

   I dagens partipolitik märks framförallt en kraftig överrepresentation av personer som aldrig riskerar att få sin svenskhet ifrågasatt på grund av sitt namn eller utseende. Att bläddra igenom bilder på alla riksdagens ledamöter är att bländas av ett hav av vithet. Av SD:s tjugo riksdagsledamöter är fyra kvinnor. I EU-parlamentet är endast en tredjedel av alla ledamöterna kvinnor. Detta vill Feministiskt initiativ ändra på. Därför ser våra listor till riksdagen och EU ut som de gör – Det behövs fler antirasistiska feminister i maktens rum, oavsett kön.

   Hoppas det förklarar varför det ser ut som det gör.

   Gilla

 1. Ping: Kan inte män ta ansvar för män? | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s