Killar som ”räddar” tjejer som sitter ”själva”

I helgen var jag ute med några kompisar, kvinnor i detta fallet, och föga förvånande blev vi approcherade av en kille. Han ville prata lite. Som kvinna är detta ett relativt vanligt fenomen, så många män som känner ett behov av att ”rädda” kvinnor i grupp ur denna besynnerliga situation genom sin blotta närvaro. Det verkar finnas en repertoar inövad som dom kör också, oavsett om det är i raggsyfte (förmodligen inte eftersom det omöjligt kan funka) eller bara vanligt sällskapligt men men, det brukar följa den här strukturen:

1. Gör en graciös entré så att hans närvaro uppmärksammas av alla.tumblr_inline_n3oxmxf9Bd1r3w23f

2. Avbryter en pågående diskussion med en åsikt som inte hör hemma alls i den. Man bara:tumblr_m3vj4o3Rhp1r3zat8

3. Stannar kvar vid ämnet eller byter till något han själv vill prata om. Och egentligen kan man väl säga att det liksom maler på i det här steget. En euforisk mix av en monolog med starka inslag av mansplainande.

83940-Im-a-creative-genius-gif-Kanye-hcuQ

4. När missnöjet hos det antastade sällskapet inte längre går att ignorera- skoja till det! Kvinnor älskar spexiga partykillar. Det är sen gammalt.

19

Inte nog med att ha besudlat vår kvalitetstid så brukar en liten dödsryckning i form av den fruktade ”återkomsten” bli aktuell, som att han inte riktigt köper in på att vi inte vill prata med honom. O-detta-olösta-mysterie, hur är det möjligt!

giphy (6)

Nu undrar ni vad detta har med feminism i arbetslivet att göra. Mja- kopplingen är kanske inte lika glasklar som glastaken kvinnor i karriärssvängen stöter på, men genom att män gång på gång tar sig friheter på bekostnad av kvinnor normaliseras det och jag tror att beteenden på krogen går att se i lite mer välkammade varianter på arbetsplatserna också- så genom att ge en ordentlig pungspar… eller jag menar givetvis en pedagogiskt utformad tillsägelse med din lenaste radikalfeministisa röst så bidrar du till att skitbeteenden både hemma och på jobb och på offentliga platser minskar!

Annonser

1 thought on “Killar som ”räddar” tjejer som sitter ”själva”

  1. Ping: Killar som ”räddar” tjejer som sitter ”själva” | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s