Männen som bara MÅSTE berätta vad de tycker om ens utseende

Ola Olofsson skapade minst sagt debatt för ett tag sedan när den här krönikan började spridas. Här har vi alltså en man som bara inte kan hålla sig! Han.Måste.Få.säga.Vad.Han.Tycker.Om.En.Främmande.Kvinnas.Utseende.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, speciellt inte efter att det basunerats ut i Breaking News. Givetvis skapades det omgående två läger, det ena som tyckte att det väl inte är så farligt och herre-gud-man-får-väl-ge-folk-komplimanger-jävla-jante-sverige, samt den lite mer analyserande gruppen som satte det i ett större sammanhang där det kvinnor får höra av okända män inte alltid är välmenande utan bara starten på fortsatta trakasserier alternativt kvinnohatande känsloyttringar om de känner sig avvisade. Vissa var väldigt konstruktiva och gav en manual (som jag ju alltid gillar) för att erbjuda ett alternativ till betygsättande- här kan man läsa den.

Men nu till mitt inlägg i debatten, föga förvånande med en arbetsplatsvinkling. Det är nämligen så att många både kvinnor och män (där män är överrepresenterade) Bara.Måste.Få.Säga.Något.Om.Yngre.Kvinnors.Utseende.Oavsett.Vad.Bara.Måste.Annars.Dör.Dom.Förmodligen. Och när man då förklarar men sin allra vänaste änglalika bomulls-siden röst som är som balsam förgyllt med enhörningsglitter för öronen så kan man mötas av lite olika reaktioner. Det är dessa jag tänkte att vi skulle titta lite närmare på för att förbereda oss på vad som kan komma när vi ber om att inte bli objektifierade eller betygsatta på jobbet.

Typ 1- Den chockade
Han bara kan inte förstå att du inte kunde ta en komplimang! Förmodligen kommer han efter att ni skiljts åt häva ur sig lite kvinnofientliga spyor.

Typ 2- Bortförklararen
Mötet kan inte fortgå utan att får förklara sig, det blir obekvämt för alla inblandade för själva förklaringen tenderar att vara av gräva-sin-egen-grav-karaktär.

Typ 3- Förklararen
Den ocharmigare varianten av föregående sort, mannen, myten, legenden är eventuellt ett utryck han frekvent använder för att beskriva sig själv. Han förklarar gärna att du borde förstå vilken JÄTTEKOMPLIMANG det är att JUST HAN säger så TILL LILLA DIG!

Typ 4- Den sårade
Vi har sedan barnsben fått lära oss att ett sårat manligt ego är livsfarligt, här har vi eventuellt ett förstadium till det men det kan också vara en person som faktiskt reflekterar vidare på egen hand och lägger av med sina ovälkomna recensioner.

Typ 5- Den-manliga-side-kick-kollegan
Killen som tröstar samtliga sorter vi just gått igenom. Killen som liksom rättfärdigar alla skitbeteenden, garanterat iförd nätbrynja, tubsockar och en bärs på hemmaplan.

Typ 6- Du när någon av dessa visar sig
Like a boss.

Annonser

1 thought on “Männen som bara MÅSTE berätta vad de tycker om ens utseende

  1. Ping: Männen som bara MÅSTE berätta vad de tycker om ens utseende | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s