Trevlighetsansvaret är som ett himla strypkoppel

Jag vet om andra har reflekterat över detta men jag har pga den aningen besvärliga kollegan börjat fundera på det här med trevlighetsansvar igen. Detta tangerar ämnet den ofrivilliga assistenten jag skrivit om tidigare, fast en lite mer subtil sort. Det handlar om det osynliga kravet att trevlighetsstämningen hänger på kvinnan. Är du i en situation som inte är trevlig, så ligger ansvaret för att fixa det främst på kvinnor.

Jag tror att förväntningar dels kommer från andra, men även oss själva. Inte konstigt alls, det är ju nämligen så att mäns prestationer inte reduceras till följd av av att de är otrevliga. Men kvinnors gör det. Prestationen kan varit helt fantastisk, MEN hon är ju inte så trevlig. Det drabbar alltså kvinnors karriärmöjligheter, men inte mäns.

Tänk bara på om (läs: att) det blir mer och mer manstätt ju högre upp i hierarkierna vi kommer så blir det ju också mer och mer mäns förhållningsregler som gäller. Och om man då som kvinna lyckats komma in där så behöver man ju anpassa sig till jargongen för att kunna delta i samtalen, problemet är bara att det inte passar den kvinnliga könskoden.

Ett exempel från igår. Jag skulle visa upp ett arbetssätt jag är med och utvecklar för en chef och hans två kollegor. En kvinna och en man. Chefen som frågat mig om jag kunde presentera intresserade sig givetvis, likaså kvinnan. Mannen däremot satt på en stol 2-3 meter från materialet och oss andra när jag presenterade. När vi skulle avsluta kom han fram och pekade och viftade lite och hasplade ur sig testfrågor på ett sätt som mest liknade något som en hormonell tonåring skulle gjort. Hur kommer det sig att han kan göra så här? Ja han har ju inget ansvar för att uppfattas trevlig. Hans chef sa inget.

Det sänder ju lite tråkiga signaler att distansera sig på det sättet. Främst signaler om hur man ser på sig själv faktiskt.

Ni vet alla gånger man hamnat i en situation där det varit tyst och mannen inte ens verkat notera det, än mindre känna pressen att ändra situationen? Bara suttit där och förväntat sig bli underhållen strax.

Detta har jag förövrigt läst förekommer i dejtingvärlden med. Kan verkligen rekommendera att ni läser det.

Hur som helst så vill jag verkligen ändra på detta. Jag tror att det bästa som vanligt är att belysa problemet. Kanske inte förvänta sig att något händer på en gång men att andra får på sig dom glasögonen med. Jag själv ska nog börja med att sänka kraven på min egna trevlighetsgrad när den bitska kollegan inte bidrar alls. Vi kanske kommer framåt om jag fortsätter ta hela ansvaret för stämningen, men vi befäster samtidigt ett väldigt osunt sätt att hantera saker.

33 Feminist GIFs You Need In Your Life

Annonser

1 thought on “Trevlighetsansvaret är som ett himla strypkoppel

  1. Ping: Trevlighetsansvaret är som ett himla strypkoppel | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s