Det jobbiga med feminism

tumblr_inline_nj7mpqBu8u1s6k96b

Man skulle kunna tro att livet som hängiven feminist är en dans på rosor. Visserligen är det helt livsnödvändigt som kvinna, men som med allt annat som vid första anblicken ter sig glittrigt med ett regnbågsskimmer omringat av enhörningar så finns där också en baksida. Den mörka baksidan av att vara feminist är att man är så sjukt medveten om förtrycket. När du börjat se det kan du inte längre blunda för det. Det är som att lära sig ett nytt språk, du kan inte låta bli att förstå om någon pratar med dig. Eller det kanske finns några undantag, men då har det antagligen med begränsad intelligens och inte språkförståelse att göra.

Gamla förklaringsmodeller som tidigare fungerat håller inte längre, du vet hur de kom till och du ser strukturer och inser att det nog inte alls var en slump att du fick mindre betalt och att det inte var okej att du blev avbruten i varenda mening på mötet för att boys will be boys und so weiter.

Du kommer på dig själv med att upprätthålla strukturer som är skadliga för både dig själv och andra. Till exempel dömer du kvinnor och män olika, du kanske kommer på dig själv med att göra jobb åt en man och låta honom få all cred. Du ser helt plötsligt kvinnliga kollegor hoppa mellan personligheter beroende på om en man är närvarande eller inte. The list goes on.

Ju mer du lär dig desto tyngre blir det att rodda vardagen. Du kommer gå igenom en fas där du känner dig jobbig som påpekar fel. Turligt nog kan man ta sig ur det och känna att det inte är ditt ansvar att göra uppoffringar för att behålla den goda stämningen. Den är ju redan förstörd av förtryckande kommentarer eller ageranden i de fall du tar upp det.

Ser man på det hela som att du är personen som säger ifrån om någon blir sparkad på istället för att vara den där personen som tittar bort så är det värt det. Men du kan aldrig mer inte se.

Jag låter Thomas Gray som var någon form av engelsk 1700-tals poet avsluta med en liten bit ur en av hans dikter:

”Where ignorance is bliss, ‘tis folly to be wise.”

 

Annonser

1 thought on “Det jobbiga med feminism

  1. Ping: Det jobbiga med feminism | feministens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s