Är det verkligen så himla svårt att stänga lönegapet?

Finansförbundet kommer ju med jämna mellanrum med info om läget i finansbranschen. Senast jag kollade hade det kommit info om löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Föga förvånande till fördel för männen. Inget nytt under solen där. Vad jag däremot börjar få problem med är agerandet, eller ska vi kanske säga det uteblivna agerandet. Det svåra är ju inte att stänga de osakliga löneskillnaderna, det har vi siffror på. Jag tror att det man är rädd för är att det ska bli ett missnöje bland männen. Vad skulle det annars vara? Det är ju inte att ett stängt lönegap skulle innebära några orättvisor. Visst kanske det innebär att den berömda potten, som ingen erkänner, skulle gå åt helt till att höja kvinnors löner och då kanske männen skulle bli utan. Surt för vissa, men det är ju nuläget också. Så skillnaden på situationerna att fortsätta som vi gör idag ”där saker som dessa tar tid”, och att stänga lönegapet är vilken grupp som blir missnöjd. Männen eller kvinnorna. Svårt att välja bara på kön så där. Tur då att vi kan titta på själva sakfrågan, därför kommer här ett mini-quiz som man kan fylla i om man känner sig lite osäker.

1) Ska vi fortsätta betala en grupp mer för samma arbete än en annan?
2) Ska ett kön som inte används i arbetet vara ett lönekriterium?
3) Case: Vi har två personer med var sitt konto. I systemet som ska dela ut 1000 kr om dagen till dom finns det ett inbyggt fel som innebär att en av dom får 200 kronor av den andres summa. Felet upptäcks den som fått mer blir himlans upprörd för hen har vant sig vid 1200 kr! Ska vi ha kvar felet på grund av det?

Om man svarat nej på frågorna så innebär det att vi ska rätta till felet.

Jonas Gardell skrev en jähähävligt bra grej på Facebook för inte så länge sedan:

”Förstår inte talet om att GE kvinnor lika lön. Kvinnor SKA HA lika lön. Stor skillnad. Jämställdhet är inte välgörenhet.”

Alltså jag kan inte med ord beskriva hur spot on detta är. Jag har liksom inte lyckats formulera det så här kort och kärnfullt, men det sätter verkligen ord på känslan jag har när jag hör eller läser något om ”arbetet” med att rätta till osakliga löneskillnader till exempel. Eller vilken annan jämställdhetsfråga som helst egentligen. Och gissa vilka som brukar förklara att sånt här tar tid? Yes. Privilegierade personer. Och gissa igen vilka som brukar bli förnärmade när man tar upp orättvisor? Yes, samma svar på den här frågan också. Kommer vi sluta ta upp det pga det? Nope. Men vi kan göra så här:

tumblr_inline_n1yw41mjFy1soqeud

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s