Varför måste kvinnor vara snygga på jobbet?

Under påskhelgen har artiklar på temat ”Maktfulla män kan (och har) samma outfit på sig varje dag”, tänk Steve Jobs, Mark Zucherberg och typ samtliga manliga VD:ar. Det är inte för inte kostym kallas bankpyjamas liksom.

Det var inte grejen med artiklarna, det allt handlade om var huruvida kvinnor på maktpositioner skulle komma undan med samma grej. Och med komma undan menar jag inte om det är lagligt, nej, jag menar om det skulle anses skönt effektiviserande som det görs när män tar beslutet om att spara tid, energi och pengar på att ha en jobbuniform typ.

Nej är svaret. Kvinnor kommer inte undan på samma sätt. Fokus hamnar om möjligt ännu mer på hur hon ser ut eller inte ser ut. Kvinnor har en annan förväntan än män på sig att ”ta hand om sitt yttre” som det så fint heter. Jag dömer också andra kvinnor på vad de har på sig. Jag kommenterar i mycket större utsträckning på hur kvinnor ser ut. Oftast i form av komplimanger, skäms varenda gång för det befäster bara tron om att det spelar roll. Det är sjukt hur det nästan är en reflex att kommentera. Jag tänkte ett tag att det inte är så farligt, det är väl kul med komplimanger? Nu tänker jag lite annorlunda kring det för i en välmenande komplimang sker det också en reducering av personen till bara ett yttre (om det är det komplimangen gäller då givetvis). Och just reducering är något kvinnor möter dagligen. Det är nog en av anledningarna till att en jobbuniform kanske är bra, du fråntar andra möjligheten, och kanske anledningen, att reducera till utseende. Det bör ju rimligtvis leda till att mer fokus hamnar på prestationer och beteenden. Eller?

Jag undrar var det här nästan tvångsmässiga utseendekommenterandet kommer ifrån. Att kvinnors duglighet till stor del bedöms på hur väl man stämmer in på rådande ideal är ju en anledning, och som vi tidigare varit inne på så hänger alla beteenden vi ser ute i vanliga världen med in på arbetsplatsen, det är bara hur vi uttrycker oss om det som ändras. Jag tror att det kan vara svårt att ändra på ATT folk (och en själv) bedömer och kommenterar. Vad som då blir kvar att påverka är ju VAD som kan sägas om ens utseende.

Jag tycker shopping är jobbigt själv, men är väldigt petig med vad jag tar på mig. Svart, superhjältiga capes, inga krusiduller är min stil. Mimare har vissa andra hävdat. Hur som helst, jag förstår att andra kommer göra en bedömning på hur du är baserat på vad du har på dig. Därför kan till och med jag förstå att det kan vara rätt viktigt vad man väljer att ta på sig för det kan vara synonymt med hur du vill att andra ska tänka om hur du är. Mina modekunskaper räcker inte långt så jag ska inte ens ge mig in på vad som är rätt och fel plagg, men jag tänker att man kan undvika reducerande bedömningar. I korta drag kan man säga att det handlar om att tona ner saker som befäster fördomar, som till exempel om plagget liknar något ett genusinkorrekt modeföretag skulle kategorisera som lämpligt för ett flickebarn= don´t wear it. ”Men det är ju fint!” Kanske det, men egenskaperna man kommer koppla ihop med det skriker ju inte makt direkt. (Sjukt att sådant som är kvinno/tjejkodat anses vara sämre). Detta går inte helt att undvika eftersom problemet ligger hos åskådaren, men lite kan man ju göra.

Vad som skulle behövas för att ändra grundproblemet, nämligen att äldre vit man är normen, är att personer med massa makt och inflytande gick utanför bankpyjamasramarna. Det om något skulle förändra normer. Jag tycker inte att kvinnor ska klä sig som män, men jag tycker inte heller att vi ska klä oss som barn. Dock är det helt orimligt att allt som är typiskt manskodat är makt och allt som är kvinnokodat är inte makt. Ett praktexempel på hur beteenden ändras utifrån vad folk har på sig ses när män tar på sig kvinnokläder, och kvinnor tar på sig manskläder. Kvinnorna tar mer plats, männen börjar förlöjliga sig. Det säger en hel del om hur vi på kläderna avgör vilket beteende som är förväntat.

Lite högt och lågt det här, avslutar med den här talande bilden.

 

 

Annonser

1 thought on “Varför måste kvinnor vara snygga på jobbet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s