”Men tänk på hur mycket bättre det har blivit”

Folk som inte drabbas negativt av patriarkatet brukar ibland förklara för mig att jag ska vara glad över hur mycket bättre det har blivit. Saker tar tid brukar det heta. Folk har det mycket värre på andra ställen.

Igår var det internationella kvinnodagen. En dag då fakta ändå verkar få förtur i medierna, men fortfarande hörs många röster som bestämt hävdar att de TYCKER och KÄNNER att det är jämställt. Rättviseförmedlingen påminde fint på sin Facebooksida om att det här med jämställdhet inte riktigt är varken en åsikt eller känsla, utan det är en kunskapsfråga. Fakta visar att det inte är jämställt än. Det man möjligen skulle kunna ha en åsikt om är huruvida vi ska göra något åt det eller inte, och i så fall vad. Men att det inte är jämställt idag är fakta.

wrong-opinion

Hur som helst. Nu när det är förtydligat tänkte jag ta upp några saker ur Statistiska Centralbyråns årliga sammanställning som kan vara bra att känna till och informera om i kommande lönesamtal eller rent allmänt egentligen.

Först ut är en bild som visar medellön i de tio största yrkesgrupperna 2012 och anges i 1000 kr. (Ny statistik kommer i juni). Tror inte det skett några drastiska skillnader tyvärr. Det blir ju till och med för en oinvigd rätt tydligt att mäns prestationer värderas högre än kvinnors.

Det var ju inte så muntra siffror direkt. Låt oss gå vidare till det ständigt aktuella frågan om det finns en koppling mellan vilka som HAR högre lön och vilka som BESTÄMMER vilken lön folk ska ha. Nämligen styrelser i någon utsträckning. Innan vi bli upprörda över att det inte alls är dom (jo, där ges förutsättningarna), så kan jag meddela att vi strax ska kolla på hur könsfördelningen bland företagens operativa chefer ser ut också. Men först- styrelsernas könsfördelning. Som ni ser är det (inte helt chockerande) rätt många fler män i styrelserna. Operativa chefer då? Där måste det ju hänt något? Mm, se och bedöm själva. Här har ni operativa företagsledare efter näringsgren och ålder.

tumblr_mblk6bziXs1rhgrq4o1_500

 

Ja men nej men det var ju inte HELLER så himla upplyftande nej. Vill man läsa mer om ämnet så kan man kolla här.

Det här med att vi skulle kommit så himla långt är lätt att säga om man är väldigt privilegierad. Jag är definitivt det med på många andra områden. Ju mer privilegierad, desto större ansvar har man att förändra. Dels för att man oftast har mer makt, och dels för att man förmodligen behöver kämpa mindre för att bara klara vardagen.

Vet du inte hur du har det? Kolla här då:

Om du kan pricka in många av normerna i andra kolumnen från vänster så är du förmodligen ganska privilegierad. Då är det läge att läsa på om förtrycken, och lyssna på grupperna till höger.

För faktum är att det finns strukturer som ser till att förtrycket fortgår. Det är inte bara så här:

tumblr_mx8eglKyg81siszkvo1_500

 

Annonser

2 thoughts on “”Men tänk på hur mycket bättre det har blivit”

 1. Bra skrivet.
  Ett av mina första år på högskolan (00-02 något) läste jag en artikel om att det var vanligare att en styrelsemedlem (eller var det ordförande?) hette Göran än att personen var en kvinna, hörde något liknande i vinter men nu var det Anders som var vanligare än kvinna.
  Vi har det bra ja, men det hindrar inte att vi ska kämpa för bättre villkor både här hemma och långt borta.

  Gilla

  • Ja, jag har läst samma sak. I år är också första gången på länge som andelen kvinnor sjunker. Så till skillnad från vad många tror så är det inte en utveckling som sker automatiskt, utan man måste jobba aktivt för att uppnå jämställdhet. (Helt självklart för många men tyvärr inte alla)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s