Let me refrase that for you

Om bara fyra dagar är jag tillbaka på jobbet igen och det ska ju bli kul även fast det skulle vara en lögn att säga att semester inte är det bästa som finns. Men det vore synd att klaga efter en månads semester. Hur som helt, jobbtankarna börjar komma tillbaka och jag kom på en grej som det i mina kretsar snackades rätt mycket om förra året, nämligen upprepning. You wouldn´t believe hur ofta det sker, och det passerar i princip alltid helt obemärkt förbi. Ni vet när man säger något och en man (oftast) tre sekunder efter säger exakt samma sak. Det slutar inte där som många kanske tror, nej för då finns det ofta någon mer som känner att det var en superbra grej att säga, så det upprepas igen! Det är ju inte en gång man bara:

tumblr_inline_mws35fHW8R1snsuem

Mötet flyter på i alla fall och efter att samma sak sagts kanske fyra fem gånger till så infinner sig den där varma härliga betryggande känslan av konsensus. Förstå mig rätt här, det handlar inte om att få cred eller att det ska vara tydligt vems idé det var från början, det handlar om att det inte är så utvecklande om flera personer bara upprepar vad den tidigare just sa.

tumblr_inline_mzwlx8Np4S1snsuem

Vad som är förvånande i det hela är ju den uteblivna reaktionen från övriga. Visst måste man ha överseende för att bibehålla en bra atmosfär, men ibland tror jag att det inte skulle skada om vi höjde ribban lite och såg till att vi inte ödslade vår egen och andras tid genom att till exempel säga till när det blir lite väl mycket av det goda.

tumblr_inline_n1v2t6a2fm1snsuem

 

 

Det är kanske inte heller helt oväntat så att vi låter det passera i större utsträckning när det är en man som tar ton och upprepar. Självklart är det inte alltid så men väldigt ofta. Det behöver ju inte vara så att det beror på att de är män utan för att det i min bransch är rätt mycket mer manstätt på de lite högre posterna så att säga, och folk i regel drar sig för att rätta någon på högre ort.

Det positiva är att det snabbt upphör när man uppmärksammar fenomenet och det räcker faktiskt med att säga ”men det var ju precis det hon/han sa precis”. Typiskt bra om man vill ha möten som inte liknar körsång där flera sjunger samma sak i olika toner bara.

Annonser

1 thought on “Let me refrase that for you

  1. Ping: Mansplaining | Feministdelegationen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s