Från flicka till kvinna

Lois P. Frankel skriver i sitt första kapitel av boken ”Nice girls still don´t get the corner office” om hur man börjar förvandlingen från flicka till kvinna.

Hon börjar med att ta upp att många kvinnor hon coachat säger att de gör alla misstag som finns, och då brukar Lois försöka rota i vad beteendena kommer från, det blir enklare att agera på det då. För väldigt sällan handlar det om att personen i fråga är dum, även fast andra kan vilja få det att verka så. I allmänhet agerar kvinnor bara på vad som är socialt och kulturellt förväntat av dem. I många kulturer, så även våran, är det inte helt tydligt hur kvinnor förväntas agera annorlunda från flickor, det kan ibland även motarbetas. Infantilisering är för övrigt ett ämne vi kan prata mer om vid senare tillfälle, men ni känner säkert igen konceptet att porträttera kvinnor som flickor (skolattiraljer, söta tofsar, typ alltid fotat uppifrån för en förminskande effekt tillskillnad från männens powerosande grodperspektiv.)

tumblr_m5xeu07ZB31rqf7ly

Det här flickiga påminner ju inte riktigt om pondus och beslutsfattande, som ju är lite mer vad som förknippas med karriärister. Så hur kommer det sig att kvinnor som vill göra karriär gör alla dom här misstagen? Enligt Lois ligger det till så här:

”From early childhood, girls are taught that their well-being and ultimate success are contingent upon acting in certain stereotypical ways, such as being polite, soft-spoken, compliant and relationship-oriented.

Throughout their lifetimes this is reinforced through media, family and social messages. It´s not that women consciously act in self-sabotaging ways; they simply act in ways consistent with their learning experiences.”

Det får mig att tänka på några vanligt förekommande situationer i jobbsammanhang där man reduceras till sitt kön och som man inte riktigt får något val huruvida man vill spela det spelet. Som när det vankas middag. Då väcks plötsligt det sociala vanorna till liv och männen öppnar dörrar, drar ut stolar, häller upp åt kvinnorna och så vidare. Vissa särartsfeminister skulle hävda att det bara är men being men och man ska inte försöka avköna allt, allt, allt. Jag hävdar att dom här sociala, tillsynes oskyldiga, artighetsbeteendena gör att kvinnor förminskas. Om männen hoppar in i sina artiga middagsroller, vad tror ni kvinnorna förväntas göra då? Jo, precis detsamma. Fast kvinnorollen. Vi ska tacka, tas omhand, osv osv. Tänk nu fram situationen ett par timmar. Middagen är klar, kaffet nersvalt och festciggen rökt. Nu är det dags för whiskey. För männen. Just whiskeysituationen var jag med om för några år sedan när jag precis hade börjat på mitt jobb, jag hade jobbat i två veckor bara och vi var på ett av företagets konferensställen. Så vad gör man åt det här då? Jag tror att man måste prata om det i förebyggande syfte, speciellt med männen.

Det är så himla enkelt att tänka att det väl bara är att följa med på den där whiskeystunden och så är homogeniteten bruten, men när den typen av möten män emellan sker så är det sällan en öppen inbjudan som alla kommer åt. Senast jag hörde om det var bara några månader sedan när ett gäng män som jobbar inom samma område hade åkt iväg för någon form av planeringsmöte blandat med pleasure, kvinnan som jobbar inom samma område visste inte ens om att detta skulle ske. Jag tror inte att män alltid gör så här med flit eller för att såra någon, jag tror helt enkelt att det också är offer för sociala konstruktioner fast med andra typer av konsekvenser som inte påverkar deras arbetssituation.

maura_i_m_ignoring_you

Nu är det som det är och om inte de som förväntas leda och coacha tar ansvar för att allas kompetens kommer till användning, vem ska då göra det? De som sitter på toppen är ofta män, vita och inte sällan medelålders. Tror vi att de självmant kommer börja se strukturer och agera för att motverka dessa? Jag tror inte det. Jag tror att kvotering är enda sättet att komma tillrätta med problemet och att fortsätta ifrågasätta mansklubbarna. Män på toppen håller varandra om ryggen och det kommer de fortsätta göra. Inte för att de är män, utan för att det ligger i människans natur att försöka bibehålla makt.

Jag är övertygad om att jag inte hade fått en kommentar om vad jag har på mig som första mening när jag ska presentera ett resultat av ett arbete för en divisionsledning i somras om det hade funnits mer än en kvinna bland de 10-12 männen. Kvinnor på arbetsplatser behandlas oftare än vi vill erkänna som flickor, och det är fan helt jävla oacceptabelt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s