System med kön

Måndag morgon, väldigt många kollegor samlas i vår hörsal för lite inspirationsföreläsning som ska hållas av några andra kollegor som är väldigt duktiga på sin grej. So far so good, solen är till och med framme.

Den klämkäcka killen (jag föreställer mig att han var kung på det lokala discot i tonåren och tycker snus är tufft och dricker groggar och gillar bilar)  som är här för att tala om sina erfarenheter och vilka fallgropar vi ska undvika kör på. Han ska dessutom med hjälp av en kollega demonstrera live hur de jobbar supermegafort. Alltså förväntningarna!

Så helt plötsligt kallar han systemet för han. Min min genast:

1

Killen fortsätter. Han pratar om vikten av att vara stabila team, bra kommunikation med kunden, osv osv. Gissa könet på samtliga exempel i hans 45 minuterdragning?

2

MÄN!!! Wohooo! MÄN! MÄN! MÄN! Inte en enda gång verkade han ha kommit i kontakt med en kvinna.

Jag genomled 45 minuter som närmast kan beskrivas som tortyr. Lite som halkbanekörning. Man vet att olyckan snart är framme, man har bara inte en jävla aning om när. Detta är nog bästa sättet att visualisera hur jag genomled den tiden:

3

Vid halvlek var jag så irriterad att det liksom bara skulle bli katastrof om jag frågade om han bara jobbade med killar och var exakt på systemet de hade hittat ett kön eftersom de kallade det för han. Så jag satt istället och funderade på hur jag för bästa effekt skulle uttrycka mig efter dragningen. Kände att jag fick vatten på min kvarn när två andra åhörargisslan också kommenterade, tyst med sina närmsta medgisslan visserligen, att systemet var en han. Oklart om de reagerade på att alla andra i den här killens värld också verkade vara av manligt släkte.

När det väl var klart så skulle jag gå ner till scenen och ge lite återkoppling (läs: Ställa ledande ondskefulla frågor som skulle få honom att framstå ungefär lika genusmedveten som valfri manlig deltagare i Paradise Hotel). Men det var massa andra människor som hade massa andra himla frågor så jag tog till plan B som jag senaste halvtimmen filat på, att jag skulle skicka ett litet feedbackmail.

Innan var jag dock tvungen att lugna mig lite och hitta min diplomatiska ton igen, eller ”igen”. Då kommer en kollega förbi och undrar vad jag tyckte om dragningen, jag berättade det här och konstaterade att det var lite utmanande att ta in det andra när jag var så irriterad på hela grejen. Han undrade om det var så illa och drog till med ”Äh, kvinnor ska vara i köket, dom har kortare fötter för att de ska kunna stå närmare spisen”. Välvilligt och ett skämt för att lätta upp stämningen, men jag fejkar inte så bra.

4

Som tur var kom en annan kollega till undsättning och förklarade snabbt vad strukturer är och sen ”kom vi överens om” att han behöver sätta sig in lite mer i genusfrågor.

Några timmar senare mailade jag lite feedback, så nu återstår det bara väntan. Återkommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s