Det här med lön, igen.

Sooo, fackförbundet jag är medlem i har kommit med sin rapport om hur det gått med lönesamtalen under året, och då med lite extra fokus på lika lön för lika arbete. Och alltså peppen när jag först läste:

”…vi kan konstatera att årets lönesamtal upplevs som bättre än förra året och att löneökningarna har varit större.”

Jag tänkte att nu händer det! Lika lön för lika arbete! Mooooot sherwoodskogen!

tumblr_n7qit4G3st1sfdv93o1_400

Sedan läser jag vidare. Och vid det här laget kan ni kanske räkna ut vilken vändning storyn tar kanske:

”Däremot finns det skillnader i lönesättningen när det gäller kvinnor och män. Det är en större andel kvinnor som har fått en ökning i de lägre krontalen medan det är en större andel män som har fått ökningar i de högre krontalen.” 

tumblr_n6wbjaqKl71sfdv93o1_500

Och avslutningsvis:

”Vårt arbete med Lika lön fortsätter att vara väldigt viktigt inför framtiden.”

Jag vill inte ens tänka på hur det hade varit utan att facket drev den här frågan. Hemska. Tanke.

Detta är alltså info som kom igår, och under dagen har personalchefen uttalat sig. Först var det lite frågor generellt om hur hen tyckte det gått. (parentes här: wordpress verkar inte tycka hen är rättstavat, och nu såg jag att även ”wordpress” ansågs felstavat. WTF?)

Hur som helst, när det generella avhandlat var klart kom en aningen mer spetsig fråga, nämligen:

Minskar gapet mellan mäns och kvinnors löner?”

Eftersom att jag inte är säker på om jag får citera här får jag helt enkelt försöka återge svaret som gavs. Personen börjar med att svara på den inte alls otydliga frågan med att  förklara att cheferna har visat stort engagemang för utbildningar i jämställdhetsfrågor, och att det finns ett starkt stöd för att lösa problemet. Vidare förklaras det att det innan året är slut inte kommer finnas löneskillnader.

Jag tror det när jag ser det som en vän till mig brukar säga.

En positiv sak var i alla falla att personen ansåg det vara en komplex fråga och att det speglar ojämlik struktur där män tenderar ha mer seniora roller i samma yrkeskategori.

Avslutningsvis tycker jag att det är så himla trist att avslutande kommentaren på svaret är att det är ett arbete som kräver uthållighet. Ja men ja! BRA idé! Jag har ingen brådska, jobbar gladeligen för mindre. Nu vet jag inte ifall jag specifikt har lägre lön än mina manliga kollegor, men jag och mina kvinnliga kollegor har som grupp lägre än männen.

Tills att ledningen kan presentera en på kronan lika lön för lika arbete tänker jag fortsätta varva surande med någon upp-till-kamp-mentalitet. People will just love it!

tumblr_mzk4osyOPd1sfdv93o1_250

tumblr_mzk4osyOPd1sfdv93o2_250

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s