Gatusexism innanför företagsväggarna

Förra veckan så var det ett klipp som delades helt enormt mycket (för att inte vara katt-, naken- eller kändisrelaterat då). Det visar en tjej som under 10 timmar går runt i NYC och bara, går.

Det som hon får vara med om är något jag och massa andra tjejer möter så fort vi går utanför dörren. Det är allt från välmenande kommentarer till grova sexuella antydningar, och faktiskt till och med fysiska närmanden. Ibland när jag har tagit upp ämnet så har jag mötts av skratt och eventuellt kommentaren att jag ska vara glad över visad uppskattning, att de flesta män skulle bli suuuperglada om någon hyllade dom på det här sättet. Extra många liknande svar får jag när den ovälkomna kommentaren/kontakten varit av relativt mild karaktär. De flesta som uppmanar till lugn menar såklart inte illa, det är bara åter igen okunskap och oförmåga att föreställa sig hur det är och då går det ju inte att sätta sig in i situationen när referensramar helt fattas. Problemet är bara att det är en farlig inställning som normaliserar ett helt sjukt beteende.

Jag har varit inne på ämnet tidigare och pratat om att vi behöver skilja på individ- vs strukturdiskussionen för att kunna jobba bort just beteenden. Den här filmen visar vad det innebär att gå hemifrån för otaliga tjejer/kvinnor. Detta är vad som helt öppet försiggår när kvinnor äntrar det offentliga rummet. Tror ni att det upphör när man kommer in till jobbet? 

tumblr_inline_ne2eelwt0Z1sosttm

Nix. Det antar bara en annan, lite mer subtil form.

Nu låter det kanske som att en vanlig dag på jobbet för mig är som filmen fast 8 timmar istället för 10. Så är det alltså inte, men samma beteenden ser man även innanför företagsväggarna.

För några år sedan när jag var relativt ny på företaget var det dags för den årliga arbetsmiljöronden. Då avhandlas både sittställning, bordshöjd och ljudnivå, men också andra aspekter. Jag hade då under en tid samlat på mig både egna och andras upplevelser som tangerade filmämnet. En av mina dåtida favoritbloggare Camilla Wagner som skrev om karriär och kvinnor i Veckans affärer startade ett initiativ som hette ”Upp på bordet” som handlade om att lyfta just kvinnors erfarenheter av sexism i arbetslivet. Jag läste vad andra skrev att de varit med om och igenkänningen var skrämmande. Speciellt den subtila sorten, den som andra skulle ha svårt att upptäcka. Det året satte jag ihop en lista till avdelningens ledningsgrupp med vad jag och andra upplevde. Jag vet inte riktigt vad som hände med den faktiskt, den var förmodligen svår att agera på eftersom det inte gick att peka ut någon. Jag menar försök lokalisera man i 50-årsåldern i grå kostym bland tusentals likadana. Hur som helst ledde det till att diskussionen i mindre utsträckning viftades bort och det gick att börja peka på beteenden som osunda som inte hörde hemma på en arbetsplats. Det är otroligt effektivt att komprimera saker och presentera i grupp snarare än att ta upp varje enskild händelse. Som filmen, många av kommentarerna hon fick hade avfärdats som välmenande komplimanger om de tagits upp en och en, men i det här sammanhanget är det svårare. Precis som i jobbsammanhang. Det är naivt att tro att liknande saker inte förekommer bara för att klockan är mellan 9-17. Men samlar man ihop och kan påvisa en struktur ger det helt plötsligt en annan effekt.

Jag vill avsluta med att säga också att det är sjukt effektivt att komma ut som feminist av grövre sorten. Det har i alla fall verkat skrämma slag på en och annan sexist på mitt jobb och helt plötsligt börjar de själva hålla koll på vad de säger och hur de beter sig.

tumblr_mavv4hbb1u1qlfaouo1_500

Annonser

1 thought on “Gatusexism innanför företagsväggarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s