Män som inte ens kan se en serie som visar något ur en kvinnas perspektiv

Förra veckan fick jag veta att en man på samma våningsplan som jag inte hade kunnat titta på Homeland för att det var en kvinna med i den alldeles för mycket. Jag skrattade lite och tänkte att det ju måste vara ett skämt, folk har ju haft dålig humor förut liksom. I vanlig ordning slår jag slag i saken direkt och marscherar dit och frågar hur det ligger till. Det visade sig stämma, den här mannen, inte så där lastgammal eller av någon mer konservativ generation, säger helt ogenerat att han bara inte orkar kollar på serien för att den där kvinnan är med. Han säger att han inte kan identifiera sig med kvinnor, tydligen gäller samma upplägg för musik, han gillar inte musik som framförs av kvinnor.

Den här mannen är rätt så skojfrisk och jag gav honom ett par utvägar i snacket, förmodligen för att jag in i det sista hoppades på att han skulle visa sig tycka annorlunda, men icke.

Man skulle kunna säga att han framstod ungefär så här smart:

bush

Dagen efter kommer jag in på jobbet, jag passerar hans skrivbord och han utbrister att han tyckt att det fantastiskt att det var MANSfotboll på TV kvällen innan, han gillar inte damsport alls nämligen. Jag klämmer fram ett fejkat leende och säger att vi får styra upp ett feminist boot camp till honom. 10 minuter senare får jag ett mail med en länk till ett youtubeklipp, det är ett radioklipp från Mammas nya kille, där en av karaktärerna pratar om damfotboll och hur uselt det är. Jag förstår att han bara vill skämta, men skrattet fastnar lite i halsen, för det finns så mycket av det här, och det finns så himla mycket som inte är ett skämt i detta- titta på vad damlandslaget i fotboll fick stå ut med under EM förra året. Det är rent kvinnohat och inget annat. När kvinnor gör annat än att vara objekt för en hetero, manlig åskådarskara så sticker det i ögonen på vissa, förmodligen fler än man vågar föreställa sig. Alla är uppvuxna med att allt handlar om män, varenda film, serie, valfri mediasändning är om, med och för män. (okej okej, jag raljerar lite men ni fattar vad jag menar och fördelningen är skitdålig rent ut sagt). Så han på samma våningsplan, han är ju egentligen inget annat än barn av sin tid som sätter ord på vad det är han lärt sig. Det krävs ett medvetet beslut av varje enskild individ för att man ska se strukturer och skeva mönster. Det ojämställda är normaliserat så för ett otränat öga är det inget konstigt. Det är inte hans fel att det känns ovant att se något ur en kvinnas perspektiv, han har aldrig behövt göra det. Såvida det inte var en förlöjligad karikatyr i en Hollywoodfilm.

Men vad ska man säga? Vad gör man när något tillsynes ogenerat yttrar saker som detta? Jag frågade om han såg på kvinnliga kollegors vinklar med samma ointresse, då fick jag ett skratt som svar.

Jag undrar hur omgivningen som hela det här utspelat sig i skulle reagerat om det inte handlade om en man som vägrade se världen genom en kvinnas ögon, som avfärdade en kvinnas prestationer som ointressanta för honom, utan om det handlade om att en vit person vägrade titta på en serie där en av karaktärerna vad rasifierad. Som inte orkade lyssna på musik gjord av andra än vita personer. Som skickade länkar till mig jobbet med klipp ur ett radioprogram där monologen fördes av en rasist som inte kunde se felet i hens åsikter.

Kvinnoförakt är så himla normaliserat att det knappt syns, och det blir smärtsamt påtagligt när jag ser hur öppet det kan få förekomma utan att någon reagerar.

stupid

Annonser

2 thoughts on “Män som inte ens kan se en serie som visar något ur en kvinnas perspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s