Om att försöka utbilda när man egentligen bara vill skrika obscena saker.

Okej okej kids, efter att ha kommit fram till att det inte skulle göra någon större skillnad att jag bara satt och surade och beklagade mig för likasinnade så slog jag slag i saken och mailade Talentum.

Thisisgood

Hej,

Jag undrar vad det är för skillnad på retoriken som lärs ut till just kvinnor på den här kursen till skillnad från annan retorik?

Vänliga hälsningar

Snabbt som tusan kommer följande svar:

Hej,

Retoriken är exakt den samma – i det här fallet är kursen dock endast för kvinnor.

Ha en bra dag!

Jag kände att problemet inte riktigt framgick. Så här ungefär:

dog

Men skam den som ger sig, bara att hoppa upp på hästen igen så att säga.

Hej,

Har ni tänkt på att det framstår som att specifikt kvinnor är i större behov av en retorikkurs när ni riktar den till oss?

Det upplevs väldigt förminskande. Jag förstår att det inte är illvilligt på något sätt, men det gör inte att redan existerande fördomar om kvinnors retoriska färdigheter och förhandlingsförmåga befästs ännu mer.

god

Tänkte att de nog skulle göra susen! Men, jag underskattade min fiende. För det här kom som svar. Utfärdar en liten varning för nu börjar det bli irriterande, de har reflekterat över problemet och ÄNDÅ inte agerat.

Hej,

Jag förstår absolut och vi var själva ifrågasättande av namnet innan vi gjorde vår research inför framtagandet av kursen. Efter en grundlig sådan visade det sig dock att det faktiskt finns en väldigt stor efterfrågan på just retorikkurser hos kvinnor, och då med samkönade.

Kursledaren själv, Nina Buchaus, har kommenterat saken såhär:

”Varför en retorikutbildning för endast kvinnor?

Kursledaren, Nina Buchaus, beskriver hur det fortfarande finns en obalans mellan mäns- och kvinnors utrymme i kommunikationen. När retoriken föddes för ca 2500 år sedan fick inte kvinnorna lära sig retorikens verktyg då de endast var till för männen. Vad gäller retorikforskningen på ”Världens bästa tal” så finns där 115 olika tal varav endast ett av talen är skrivet av en kvinna. Det är dags att lära dig teknikerna som ökar ditt utrymme!”

Men för att svara på din fråga så ja, vi förstår problematiken som uppstår utifrån hur vissa uppfattar kursnamnet/inriktningen men vi hade inte heller tagit fram kursen om vi inte såg en stor efterfrågan på innehållet samt varit på det klara med hur vi faktiskt tänker gällande den.

Hoppas det är svar nog på din fråga!

Ha en bra dag.

Ja, här finns inte så mycket mer att säga, detta blev i alla fall mitt svar:

Hej,

Jag förstår välviljan, men som jag skrev tidigare så befäster det fördomar, och ibland kan det vara så att det finns en efterfrågan, men att man ändå ska tänka till om formuleringen. Fördomar om kvinnor är fortfarande väldigt normaliserat och syns inte lika tydligt som andra förtryck i första början. Enkelt kan det visualiseras genom att bara byta ut kvinnor och män i texten mot till exempel heterosexuella och homosexuella.

”Varför en retorikutbildning för endast homosexuella?

Kursledaren, Nina Buchaus, beskriver hur det fortfarande finns en obalans mellan hetero- och homosexuellas utrymme i kommunikationen. När retoriken föddes för ca 2500 år sedan fick inte homosexuella lära sig retorikens verktyg då de endast var till för heterosexuella. Vad gäller retorikforskningen på ”Världens bästa tal” så finns där 115 olika tal varav endast ett av talen är skrivet av en homosexuell. Det är dags att lära dig teknikerna som ökar ditt utrymme!”

Eller vita personer och rasifierade:

”Varför en retorikutbildning för endast rasifierade?

Kursledaren, Nina Buchaus, beskriver hur det fortfarande finns en obalans mellan vita och rasifierades utrymme i kommunikationen. När retoriken föddes för ca 2500 år sedan fick inte rasifierade lära sig retorikens verktyg då de endast var till för vita. Vad gäller retorikforskningen på ”Världens bästa tal” så finns där 115 olika tal varav endast ett av talen är skrivet av en rasifierad person. Det är dags att lära dig teknikerna som ökar ditt utrymme!”

Problemet som kanske syns tydligare nu är att den här kursen antyder att problemet är att kvinnor aldrig lärt sig retoriska knep. Jag tror också absolut att kvinnor kan gagnas av att slipa på sina retoriska kunskaper, men det kan även andra göra. Och att göra den här uppdelningen och då inte också ha en likadan kurs för män landar fel, oavsett vad tanken från början var. Att ha en könsuppdelning på kursen är inte fel i sig, kvinnor och män kan behöva olika retoriska verktyg pga att de behandlas olika i både arbets- och privatlivet och i olika utsträckning utsätts för tex härskartekniker mm. Så förstå mig rätt här, jag kritiserar formuleringar och den uteblivna kursen för män.

Jag hoppas att ni i fortsättningen kan ha detta i åtanke och verka för att kvinnor och män ska behandlas med lika värdighet.

wrong

Efter det senaste har jag inte fått något svar. Vi kan ju hoppas att de sitter på sin kammare och knåpar ihop samma kurs för män.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s