Kvinnokompetensutveckling

Okej, nu har den värsta ilskan lagt sig efter ett så extremt förminskande, förnedrade och nedlåtande ”kvino-or ka-an”-mail från Talentum.

Låt oss ta det från början. Jag jobbar ju inom bank och finans, och en gång per år anordnas ett event som heter Bank 2.0, ett gäng talare pratar bank och framtidsbank kort och gott. Jag har varit där senaste åren och reagerat på hur extremt dålig könsfördelning de har. Då ska vi inte ens gå in på hur jag misstänker att de ställt högre krav på de kvinnliga talarna, men kvalitet på framförande var en aspekt som varierade så att säga. Hur som helst, jag har mailat Talentum som anordnar hela grejen och både bett om förbättring, erbjudit min hjälp, tipsat om Rättviseförmedlingen med mera. Ändå lyckas de om möjligt ännu sämre i år! Talentumrepresentanterna jag varit i kontakt med beklagar verkligen och tycker också att det är så hiiimla trist. Stackars dom.

Så min relation till Talentum är väl milt sagt lite kylig och förtroendet är en aning naggat i kanten. Så när det kom ett mail med följande i ämnesraden blev jag ju lite intresserad till en början:

”För dig som vill ta mer plats, ta rätt ton och skapa mer pondus”

yes

Sedan öppnar jag mailet och möts av (känsliga personer förvarnas) det här:

1

Hej NinaIntresset för första kurstillfället av Retorik för kvinnor var större än vi någonsin hade kunnat ana vilket har resulterat i att decembertillfället nu är fullbokat.Vi har dock tagit fram fler tillfällen för kursen som lär dig framföra ditt budskap på möten och vid muntliga presentationer – skickligt, klart och tydligt. Anmäl dig till kursen den 20-21 januari för att bli ett retoriskt proffs och leverera dina budskap med pondus. Dessutom lär du dig även att göra dig kvitt obehag i samband med exempelvis muntliga presentationer.Ur agendan:

 • Kroppsspråk – mimik, tics, omedvetna signaler och ögonkontakt
 • Rusta dig med kraftfulla rösttekniker för genomslag i det du säger
 • Hur drar du nytta av skillnaderna mellan kvinnligt och manligt språk och använder dem efter situation?
 • Argumentera och förhandla för din sak på ett bättre sätt
 • Lär dig behärska rampfeber – hur hantera nervositet och stress på ett framgångsrikt sätt?

På vår hemsida kan du läsa om vår uppskattade kursledare Nina Buchaus samt vårt boka-tidigt-erbjudande. Varje kurstillfälle har plats för 15 personer.

 Läs mer och säkra din deltagarplats här

Varmt välkommen på kurs!

Först tänkte jag att det måste vara ett riktigt dåligt skämt.

2

Klickar vidare på länken och inser att det är på riktigt.

3

Jag vet inte hur jag möjligen skulle tolka detta på ett annat sätt än att Talentum (och andra) anser att just retorik, pondus och förhandlade är ämnen som behöver kvinnoanpassas. Jag kan för allt i världen inte förstå hur man kan vända sig till kvinnor här. Varför behöver de köna ämnet retorik?

Det finns en enda räddning på situationen, och det är att kursen är utformad på ett sätt där man utgår ifrån att kvinnor bemöts på andra sätt än män och därför behöver ha en annan ton än vad som kommuniceras i den okönade retorikkursen när de presenterar eller förbereda sig med retoriskt fantastiska svar när de möts av härskartekniker. Men av copyn i kursbeskrivningen att döma, så är inte det fallet.

Det som också förvånar mig är att de helt uppenbart tänkt på det faktum att kursen riktar sig till enbart kvinnor, och kommit fram till att de nog behöver lägga in en förklaring längst ner på sidan med kursbeskrivningen, och då väljer att skriva den här extremt logiska förklaringen:

Varför en retorikutbildning för endast kvinnor?

Kursledaren, Nina Buchaus, beskriver hur det fortfarande finns en obalans mellan mäns- och kvinnors utrymme i kommunikationen. När retoriken föddes för ca 2500 år sedan fick inte kvinnorna lära sig retorikens verktyg då de endast var till för männen. Vad gäller retorikforskningen på ”Världens bästa tal” så finns där 115 olika tal varav endast ett av talen är skrivet av en kvinna. Det är dags att lära dig teknikerna som ökar ditt utrymme!

Det verkar som att personerna inblandade här verkar ha kommit fram till att ojämställdheten beror på hur kvinnorna agerar eftersom detta är vad de hävdar att man lär sig:

Retorik för kvinnor – Talentum Events

 • Retorikens viktiga grunder – bli en skicklig och engagerad talare
 • Att lägga upp en säljande presentation
 • Kroppsspråk – röst – mimik – omedvetna signaler – ögonkontakt
 • Kvinnligt och manligt språk – vilka är skillnaderna och hur drar du nytta av dem och använder dem efter situation och syfte?
 • Argumentera och förhandla för din sak på ett bättre sätt
 • Lär dig behärska rampfeber – Hur hantera nervositet och stress på ett framgångsrikt sätt?
 • Hur sköta olika frågor och svarssituationer på ett proffsigt sätt
 • Coachning – Under kursen får alla deltagare personlig feedback på sina framföranden, den är både utmanande och utvecklande

tell-me-youre-not-serious

Jag har tyvärr slut på kreativa handlingsförslag. Återkommer om det dyker upp något.

Slut på meddelande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s