Tjejlön och hur du egentligen bör förbereda dig inför löneförhandlingen

Jag har nyligen löneförhandlat för ett nytt jobb, och jag har i och med detta reflekterat lite över själva processen, noterat igen att det finns massor av förutfattade meningar om vad som är möjligt att göra och inte, och hur andra ser på saken och funderat på vad detta kommer sig av. Det har resulterat i att jag mer än vanligt funderat på hur vi ska komma ifrån att det ens finns tjejlön.

Till exempel är något av det första som inträffar när det börjar vankas lönesnack att folk omkring en börjar ge massa tips. De allra flesta tips som i alla fall jag har fått har varit riktigt bra faktiskt, och jag tror att det beror på att jag omger mig med personer som har tänkt till när det kommer till löneskillnader och överlag är mer pålästa i ämnet än många andra. Men sedan har jag också letat runt lite på internetz, och jag trodde att det skulle komma rätt klyschiga tips till kvinnor, men icke, rätt bra tips till både kvinnor och män. Dock saknade jag en aspekt i det hela, och det var hur de här agerandena man blir tipsad om kommer tas emot beroende på om du är man eller kvinna. Så det är ju inte mer än rätt att vi tar och dyker ner i ämnet och kompletterar lite. Nu är det kanske på sin plats med ett varningens finger, jag är alltså inte på något sätt expert på varken området eller psykologin bakom. Så, då var det sagt. Låt oss nu gå igenom de tre vanligaste tipsen!

”Läs på om vad andra tjänar så du vet vad du kan förvänta dig”
Det här är ju ett superbra tips, om det inte vore så att du, om du är tjej, med största sannolikhet tjänar irriterande mycket mindre än dina killkollegor. Dessutom är det inte så himla enkelt att hitta källor som redovisar killöner och tjejlöner separat. Men misströsta inte, det finns! På den här sidan listas rätt många olika yrkesgrupper och det är ju himla fiffigt att du kan förklara för din chef att du förväntar dig samma lön som killarna, för ni har väl inga osakliga löneskillnader pga kön på just din arbetsplats?
Förväntad reaktion: Du kommer garanterat anses vara skitjobbig så bli inte förvånad om chefen blir lite obekväm, men bara du inte anklagar någon för att sätta ojämställda löner så har du nog rätt bra chans att komma upp i killarnas löneklass enbart genom att påpeka att du kollat upp kill- och tjejlönerna för den aktuella yrkesgruppen.

”Våga ta för dig och ta plats”
Detta är ett så himla vanligt tips, men få tänker på att det kan bli en rätt så konstig situation om du i vanliga fall är mer mild och mysig till sättet och sedan plötsligt, utan någon förvarning,  blir helt personlighetsförändrad. Det om något drar förmodligen ner trovärdigheten. Så detta med att våga ta för sig och våga ta plats- det passar nog allra bäst som ett tips för årets andra dagar om det ska ge utslag på lönebarrometern. Alltså uteblir någon vidare beskrivning av förväntad reaktion. Eller kanske är en gif som visar hur en reaktion kan se ut när du spontan-tar-plats, på sin plats. Det är det egentligen alltid, men extra mycket nu.

bild4

”Var tydlig med vad du har presterat”
Absolut, men en studie har visat att män i större utsträckning blir bedömda på potential och kvinnor mer blir granskade på prestation. Då kan en ju rätt fort räkna ut att potential ganska mycket oftare bedöms som högre än de befintliga prestationerna. Såvida man inte är helt värdelös, alternativt att chefen kanske skulle vara värdelös om hen bedömer potential lägre än redan uppvisade prestationer. Hur som helst, detta är ett klurigt problem, för chansen att bevisa att detta förekommer är ju i princip omöjlig, så du står kvar med ett alternativ, och det är att synliggöra situationen. Kanske kan det läggas fram som en risk eller lite matnyttig info inför lönesnackstider. Igen då utan att anklaga för det brukar bara resultera i att folk försvarar sitt beteende och inte alls vill ändra sig, oavsett om deras agerande är rätt eller fel.
Förväntad reaktion: Total förnekelse och eventuellt försvarande från lönesättande chefs håll. Detta är inget att bry sig om utan kanske peka på studien och förfäras av att det ens kan vara så och trycka på att det är så himla bra att lika lön för lika arbete utövas på just din arbetsplats.

Två saker som jag brukar upprepa för mig själv för att inte vika mig är att det inte bara är för dig själv du förhandlar. Din insats nu gör skillnad för både dina närmsta kollegor och även för andra kvinnor. Det blir mindre accepterat att ge någon lägre lön pga kön om det förekommer mer sällan. Den andra saken som kan vara bra att tänka på mitt i förhandlingen är att det ju inte är personens egna pengar du ber om (oftast i alla fall). Även fast det ibland kan verka så.

Sist men inte minst, två konkreta tips

  • Fakta, statistik (killönen då) (+ 5000 om man får tro några av mina vänner) ska du begära.
  • Men först: Lyssna, avfärda, berätta ovan löneanspråk, SEDAN SKA DU VARA TYST. Detta är det svåraste momentet.

Eller jag måste bara också visa lite vad som är typiskt dåligt att göra:

bild5

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s