Post-it aktivism

Igår var jag på Hornhuset och noterade att alla foton runt damtoaletterna var på män.

1

Det kändes lite stereotypt att på en sportbar skylta med just män bara så jag tänkte att jag skulle göra någonting åt det, och tänkte att jag skulle göra det med God Ton™ (ett, för den oinvigde, extremt vanligt tips från antifeminister och så kallade jämställdister till oss så-himla-super-duper-arga-obehagliga-manshatar-feminister), så man tager vad man haver (post-it) och lämnar ett meddelande helt enkelt.

postit

Jag funderar på att fortsätta med den här metoden. Visserligen skulle jag behöva ha en följeslagare som hjälper till att formulera det jag vill ha sagt så att det verkligen blir med God Ton™, det kommer inte alltid naturligt i stundens hetta så att säga. Som lappen igår, den fick jag hjälp med.

Så är inte detta ett hitte-på-problem då? Borde man inte för sin egen skull bara låta saker passera och fokusera på de stora, mer betydelsefulla, frågorna istället för att sura över foton på män? Alltså både ja och nej tycker jag. För egen del så har jag en outsinlig energi för jämställdhetsfrågor, stort som smått. Så jag kan jobba med alla frågor på skalan jag möter. Har man bara lite tid och ork, då kan man jobba med det hjärtat klappar mest för och vara nöjd där. Ingen kan göra allt ändå så det är bara onödigt med dåligt samvete. Det är bara att jämföra detta med att skänka pengar till välgörenhet, få resonerar ju som så att om man inte kan lösa t.ex. all hungersnöd i hela världen så är det ingen idé att försöka lösa lite ens. Det fina här är ju också att alla får SJÄLVA välja vad man gör och inte gör. Himla fiffigt. Jag tycker att detta är viktigt för jag tror att en av de absolut största orsakerna till att det inte är jämställt är att det finns för lite kunskap om vilka orättvisor som finns. Det orättvisa är normaliserat vilket gör att vi inte ser om vi inte aktivt letar, och kanske räknar, exempelvis antal företagsledare, män vs kvinnor i media (och titta då även på hur de framställs), lönenivå för kvinnor och män i samma position. Listan kan som bekant göras jättelång, och det är just därför lite belysande kan vara effektivt, att peka på problemet där det uppstår. Jag förutspår en ny trend, post-it aktivismen!

Jag får återkomma med bra situationer att tillämpa det på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s