Förväntade beteenden

En sak som jag har noterat är att tjejer och killar har olika förväntningar på sig. Vi förväntas bete oss på olika sätt och hantera situationer med olika attityder. Samma beteenden kallas till och med olika beroende på ifall personen är man eller kvinna. För att inte tala om hur olika konsekvenserna blir om kvinnor uppvisar manliga beteende och vise versa.

Rent krasst så har du som man eller kvinna två alternativ, antingen rättar du dig efter normen och uppvisar beteenden som är socialt accepterade för ditt kön, eller så beter du dig normbrytande och tar konsekvenserna för det.

Så här är det ju nästan överallt, men om vi ska fokusera på hur det blir på en arbetsplats (i mitt fall i finansbranschen), hur det påverkar din vardag och karriärmöjligheter.

För det första blir du som individ svårläst, och det brukar ju inte vara så populärt. Det kan uppfattas som att du är oberäknelig till följd av att någon annan har förutfattade meningar om hur du ska vara. Det du säger och gör kommer till och med uppfattas olika av mottagaren beroende på om du är kvinna eller man, även fast du säger exakt samma sak. Låt mig ge ett exempel av författaren Tomas Dalström om hur kvinnors och mäns texter bedöms olika:

– Forskare har tagit en text och undertecknat den med antingen ett mans- eller kvinnonamn. Undersökningen har upprepats flera gånger både i Sverige och utomlands.

  • Mannens text uppfattades som genomtänkt, välskriven och överty­gande.
  • Kvinnans som rörig, oklar och svår att förstå.
  • Även kvinnor uppfattade kvinnans text som sämre.

– En annan undersökning hade manuset till Ingmar Bergmans Scener ur ett äkten­skap som utgångspunkt. Namnet på huvudperso­nerna ändrades – man lät mannen framföra kvinnans repliker och tvärtom i hälften av testerna. De som läste texterna ansåg att:

  • Kvinnan var mer bevekande, känslosam, personlig, undergiven och öppen – oavsett om hon hade originalmanusets kvinnliga repliker eller undersökningens manliga repliker
  • · Mannen ansågs vara mer framgångsrik och nonchalant jämfört med kvinnan oavsett vilka repliker han hade.

HUR SJUKT!? Men så är det i alla fall. En kan ju anta här kanske att det liksom inte bara är texter som uppfattas olika, utan kanske till och med beteenden. Vidare vågar jag nog faktiskt anta att den här typen av bedömningar ger påverkan på hur vi uppfattar kvinnors och mäns lämplighet för låt oss säga ett ledigt chefs- eller specialistjobb.

Så vad gör vi då åt det här?

Samma svar som innan. Informerar. Man rättar till exempel personer som beskriver kvinnor som bitska när de är raka i sin kommunikation, till exempel genom att fråga hur de hade beskrivit en man som betedde sig likadant. Man uppmärksammar vilka ord som används när kvinnors och mäns prestationer beskrivs och bedöms. Det är inte helt okomplicerat att nå fram med sitt budskap alltid, det kan uppfattas som ett påhopp. Men försöka måste vi, det hjälper mindre att bara bli frustrerad. En sak man kan tänka på för att öka chanserna att nå fram är att fokusera på att bara beskriva vad man ser, utan att lägga in minsta lilla bedömning. Fungerar det inte alls så får man ta till klassikern:

bild2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s